Minimální mzda? Špatný koncept, tvrdí šéf Hospodářské komory

Vláda se zaměstnavateli a odboráři jedná o zvýšení minimálním mzdy ze současných 9200 korun na 10200 korun. Není to krok správným směrem, já osobně bych ji zrušil, řekl v rozhovoru pro Radiožurnál prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ilustrační fotografie
reklama

Dlouhý upozorňuje, že ekonomické i politické názory na minimální mzdu jsou různé. „Já třeba jsem člověk, který by si osobně jako Vladimír Dlouhý přál, aby minimální mzda v naší zemi nebyla vůbec," uvedl šéf Hospodářské komory s tím, že zná celou řadu podnikatelů, který by byl v době poptávky ochoten najmout několik lidí, ale nemá peníze na to, aby jim vyplácel minimální mzdu.

„Ale třeba ten zaměstnanec by za tu menší než minimální mzdu byl ochoten pracovat, takže podnikatel by měl člověka navíc. Ten člověk by byl rád, že si aspoň něco vydělá, takhle nemůže a skončí, nemá práci žádnou, nemá výdělek žádný a skončí na pracovním úřadě," vysvětluje úskalí minimální mzdy Dlouhý. Kvůli tomu pak někteří zaměstnavatelé využívají třeba švarc systém.

Dlouhý proto považuje minimální mzdu za špatný koncept, na druhou stranu je to prý ale koncept, který je v Evropě široce přijímaný. „Je to také koncept přijímaný dlouhodobě už v České republice. Je to koncept, který jistě tato vláda zpochybňovat nebude. Čili já jako prezident Hospodářské komory nevolám po zrušení minimální mzdy, i když jako osoba si myslím trošku něco jiného," ujasňoval šéf komory.

Na druhou stranu pak ale upozornil, že pokud se bude mluvit o zvyšování minimální mzdy, je třeba to dělat šetrně. „S jejím zvyšováním velmi, velmi opatrně," dodává Dlouhý.

Témata: CZK | minimální mzda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky