Městům došla trpělivost. Miliardy na vodovody končí v cizině

Dvě miliardy korun odtečou ročně zahraničním vlastníkům z českých vodovodů a kanalizací. Jsou to peníze, které zaplatí lidé a firmy na vodném a stočném, ale místo toho, aby se vrátily zpět do obnovy sítí, končí jako dividendy v zahraničí. Brzy by to mohlo skončit, informuje dnešní MF Dnes.

Ilustrační fotografie
reklama

Praxe, kdy vodárenské společnosti jen shrabují zisky a neinvestují do oprav, může být už za pár let minulostí. Prvním velkým městům v zemi dochází trpělivost a chtějí po letech vrátit vodovodní síť kompletně do svých rukou. Někde jim v tom však brání i dlouhé smlouvy. Jako v Praze, kde městské potrubí provozuje firma vlastněná ze sta procent francouzskou společností Veolia. Jen loni na dividendách z Prahy získala přes 430 milionů korun.

Podle pražské radní Jany Plamínkové tento týden poprvé zazněla během jednání krizového štábu svolaného kvůli závadné vodě v Praze 6 úvaha o tom, jak smlouvu vypovědět předčasně. „Myslím, že by bylo výhodnější, abychom si celou síť provozovali sami,“ řekla Plamínková. Jenže smlouva, prodloužená v dobách primátorování Pavla Béma, platí až do roku 2028.

V lepší pozici jsou největší vodárny v Česku, Severočeská vodárenská společnost (SVS). Vodohospodářskou síť provozují Severočeské vodovody a kanalizace, v kterých má skupina Veolia podíl 51 procent. Smlouva v roce 2020 vyprší. Na severu Čech už mají jasno, že dál budou provozovat vodu bez zahraniční firmy.

Podle primátora Liberce Tibora Batthyányho panuje už mezi největšími akcionáři SVS shoda na tom, že zahraniční kapitál ve vodárenství na severu Čech skončil. „Hledáme cesty, jak to celé pojmout. Zda bude síť provozovat například SVS, nově založená firma, nebo odkoupíme Severočeské vodovody a kanalizace,“ řekl Batthyány. Podle něj se bude rozhodovat definitivně příští rok v červnu na valné hromadě SVS.

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky