Další vážný problém důchodců. Lékařka je zděšena

Gerontoložka Iva Holmerová se podivuje nad tím, jak mohou politici dopustit, aby se život v domovech důchodců stal živořením. Seniorský věk by podle ní měl mít určitou důstojnost. Nejsou ale lidé, kteří by se o penzisty postarali.

Důchodci, ilustrační fotografie
reklama

V Česku dnes žije přes 1,8 milionů seniorů. Stará se o ně ale jen 440 lékařů medicíny stáří neboli gerontologů. "Slyšíte dobře, je to opravdu neuvěřitelné číslo. Přitom internistů tady máme přes 3000, praktiků víc než 5000," řekla Českému rozhlasu s tím, že o seniorskou péči není zájem. A to jak ze strany státu, tak i ze strany studentů medicíny.

Stáří je podle lékařky všeobecně upozaďováno a tento obor nemá ani zaslouženou podporu od státu. Podpora politiků ale prý není dostatečná ani v domovech pro seniory. 80 % domovů je totiž určených pouze pro zdravé seniory

"Je ale opravdu nesmyslné odsouvat soběstačné a samostatné lidi do domovů. Ve skutečnosti jsou tam ale často lidé velmi nemocní. Bez pomoci zdravotnického personálu. Lékař je nevidí, jak je rok dlouhý. Představte si, že 10 % lidí v domovech důchodců za celý rok neviděl žádný lékař! A dalších 30 % aspoň lékař praktický. To jsou opravdu alarmující čísla, která ale nějak nikoho nealarmují," zděsila se Holmerová.

"Statistici přitom spočítali, že v Česku máme 500 zařízení pro seniory s 38 000 lůžky. To, že poptávka daleko převyšuje nabídku, taky dobře všichni víme. V číslech to je ale hrozivější. V roce 2013 bylo odmítnuto totiž 61 000 seniorů!" dodala.

V Česku podle ní chybí například poskytovatelé denních služeb, terénní služba a pomoc jeden druhému. Přitom by mělo být snahou rodiny, státu a obcí, aby lidé byli v domácím prostředí co nejdéle. "Ústavní péči pro své rodiče a prarodiče taky často volí zoufalé rodiny, které se o seniora starají doma. Je to nesmírně vyčerpávající 24hodinová práce sedm dní v týdnu. A protože neexistuje jiná pomoc, tak často volí dřívější ústavní péči, než by jinak bylo zapotřebí," podotkla.

Stát podle lékařky bude muset najít politickou vůli k velké změně celého systému. "Politici si totiž pořád nějak neuvědomují, že i oni sami budou jednou dlouhodobou péči potřebovat," řekla Rozhlasu.

Témata: důchodci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky