Vrátí se poplatky do zdravotnictví? Koalice má plán

Část koalice dospěla k názoru, že bezplatné zdravotnictví v Česku fungovat nemůže. Přemýšlí proto, jak navrátit spoluúčast pacientů. Jednou z možností je prosazení nadstandardní péče, pokud ovšem nenarazí u ČSSD.

Ilustrační fotografie
reklama

Současný systém financování českého zdravotnictví není podle ministra financí Andreje Babiše dlouhodobě udržitelný. "Je nutné posílit motivaci pacienta starat se o své zdraví a využívat zdravotní péči racionálně," řekl Hospodářským novinám s tím, že zrušení nemocničních poplatků byla chyba.

Proti návrhu na opětovné zavedení nějaké formu spoluúčasti pacientů nejsou ani lidovci. "Poplatek má své opodstatnění a je běžný všude ve světě," tvrdí expert KDU-ČSL na zdravotnictví Ludvík Hovorka.

Problém nastává se sociálními demokraty, ti totiž poplatky nechtějí. Experti sociální demokracie ale přesto budou spoluúčast řešit v rámci koaliční pracovní skupiny. 

Deník upozorňuje, že lidovci už mají hotový návrh, jak nemocniční poplatky do zákona znovu dostat tak, aby byly neprůstřelné i u Ústavního soudu, který je před dvěma lety odmítl. "Pojišťovny přestanou platit lidem cokoliv jiného než samotné léčení," řekl HN Hovorkův poradce a právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál. Dodal, že z platby se vyloučí jídlo a hotelové služby.

Ve hře jsou tak prý dvě varianty. Podle jedné z nich by si lidé platili plnou cenu stravy a ubytování jako v lázních. Druhá varianta počítá jen se symbolickým příspěvkem. Ten upřednostňuje většina členů sněmovního zdravotního výboru. Příspěvek by mohl být například ve výši 60 korun. I hnutí ANO má připravený návrh, zvažuje, že navrátí nadstandardy. Lidé by ti tak mohli připlatit za lepší péči. 

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky