Babišovo zvyšování daní? Vydírání, burcuje Kalousek

Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb (EET) a další opaření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude podle šéfa resortu Andreje Babiše nic jiného než zvyšovat daně. Proti tomu se ostře ohradil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš
reklama

"Chtěl bych perspektivně snižovat daně. Pokud je budou všichni platit, tak je prostor pro jejich snižování...Pokud se to vše (pozn. opatření proti únikům) nepodaří, tak nám nezbude, než navyšovat daně," uvedl dnes ministr.

Kalousek ale upozorňuje, že Babiš zvýšil "plíživě živnostníkům daně" už třikrát. "Nyní vyhrožuje, že když mu nedovolíme likvidaci desetitisíců z nich jeho elektronickou evidencí tržeb, zvýší jim daně počtvrté. Vydírat se nedáme," napsal na facebooku.

"Už jenom proto, že je zcela zřejmé, že pan velkopodnikatel chce zlikvidovat všechny malé podnikatele a obchodovat pouze se sobě rovnými ( jak majetkem, tak morálkou). Není kam ustupovat. Této aroganci moci a peněz se budeme bránit ze všech sil," dodal.

Proti zvyšování daní je také senátor a advokát Václav Láska. "Myslím, že v předvolební kampani do sněmovny zazněly neúplné informace. Schopnost lépe vybírat daně byla hlavní doménou hnutí ANO. Na otázky jak to hodlají udělat, odpovídal Andrej Babiš jednoduše a přitažlivě „prostě to dokážeme"," uvedl.

O některých navržených opatřeních má podle svých slov velké pochyby. "Například zavedení trestnosti „přípravy" daňových deliktů. Tedy pokud vás jen napadne, že byste chtěli platit menší daně, než po vás stát chce a šli se poradit s daňovým poradcem jak na to, bude vám za to hrozit kriminál. Ani se nemusíte o takové jednání pokusit, stačí se na něj jen připravovat," dodal s tím, že bude proti tomuto zákonu, který míří do Senátu.

"No a teď přichází další poznání. Ono „prostě to dokážeme", má totiž i variantu bé. Když to nedokážeme, tak „prostě zvýšíme daně". Přijde mi to nefér. Před volbami Andrej Babiš prostě nedal voličům úplnou informaci o svých plánech, až bude u moci," podotkl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky