Ekonomika

Ilustrační fotografie

Studenti jsou ochotni se kvůli nové práci přestěhovat kamkoli na světě

Ekonomika

Nejžádanějším zaměstnavatelem je u VŠ studentů již po čtvrté za sebou společnost Google. Mezi firemními benefity studenti preferují celoživotní vzdělávání, flexibilní pracovní dobu a stravenky. Pokud by se měli stěhovat za prací, polovina studentů by byla ochotna vycestovat kamkoli na světě. Letos již po jednadvacáté provedla organizace AIESEC Česká republika ve spolupráci se společností ManpowerGroup průzkum The Most Desired Company vyhlašovaný v rámci Výročních cen Klubu zaměstnavatelů.

Ilustrační fotografie

Snížená sazba DPH se do cen nepromítla, podnikatelům přibyly náklady na administrativu

Ekonomika

Praktické dopady druhé snížené sazby DPH jsou po sedmi měsících užívání jen stěží postřehnutelné. Snížení cen pro koncové uživatele u vybraných produktů nenastalo, naopak mírné zvýšení zisků zaznamenali někteří podnikatelé. Výrobcům, prodejcům i dovozcům zboží, které patří nebo může patřit do 10procentní sazby DPH, navíc přibyly náklady na složitější administrativu, informuje TaxVision.

Ilustrační fotografie

Co je dobré vědět, než si koupíte plynový kotel

Ekonomika

Moderní plynové kotle jsou úsporné a nabízejí téměř bezkonkurenční komfort ovládání i provozu. Na trhu najdete celou řadu plynových kotlů nejrůznějších výkonů a správný výběr kvalitního zařízení nemusí být úplně jednoduchý. Jaké otázky bychom si na prodejce měli připravit, až pro kotel vyrazíme? Zde je několik méně známých tipů přímo od odborníků, informuje Enbra.

dTest: Vodafone porušil při změně podmínek zákon

dTest: Vodafone porušil při změně podmínek zákon

Ekonomika

Změna účtování datových balíčků, kterou provedl Vodafone loni v září, byla v rozporu se zákonem. Český telekomunikační úřad vyhověl námitce zákazníka, který si na ni stěžoval. Vodafone bude vracet peníze.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Proč polovina českých manažerů o dovolené pracuje?

Strávit celou dovolenou jen relaxováním a vyvarovat se práce je pro polovinu českých manažerů a vedoucích pracovníků jen velmi těžko splnitelný úkol. Podle aktuálního průzkumu nadnárodní poradenské sítě BDO přitom pouze pětina z nich o dovolené pracuje z vlastní vůle, ostatní jsou nuceni nadřízenými, klienty či okolnostmi. Vůbec nejčastějším problémem je však nezastupitelnost, která nutí o dovolené pracovat většinu z nich. Nejhorší jsou ve schopnosti nepracovat na dovolené ženy a mladí manažeři

Ilustrační fotografie

České firmy vyrážejí dobývat Ameriku

Ekonomika

Tuzemský export do Spojených států amerických nebývale roste a v tomto roce se poprvé přiblížík hranici 100 miliard korun. Tím se Amerika posouvá do první desítky exportních destinací z pohledu objemu vývozu. Z pohledu tvorby přidané hodnoty jsou dokonce Spojené státy americké mezi prvními třemi zeměmi, kam naši producenti vyvážejí, informuje MeoHub.

Ilustrační fotografie

Rodiče uzavírají smlouvy na své děti, pak dělají dluhy. Šabatová se zlobí

Ekonomika

Média už několikrát přinesla příběh dětí, které se vinou svých rodičů dostaly do pasti dluhů, jen kvůli nezaplacenému komunálnímu odpadu. V tomto případě se už provedly nutné legislativní změny, ale přesto ombudsmanka upozorňuje, že to neznamená konec všech problémů. Společným jmenovatelem je selhání rodičů, dluh dětem ale nyní nevznikl ze zákona, nýbrž ze smlouvy, říká Anna Šabatová.

Ilustrační fotografie

Půjčujete si auto v zahraničí? Na co si dát pozor

Ekonomika

Stále běžnější aktivitou v zahraničí se pro české turisty stává půjčení automobilu nebo motorky. Podmínky, které s půjčením vozidla souvisejí, ale mohou dovolenou prodražit. Spoluúčasti se totiž běžně pohybují kolem 500-1000 euro. Při nehodě je tak musí řidič zaplatit ze svého. DIRECT pojišťovna jako jediná v ČR poskytuje užitečné a levné řešení.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

„Život na psí knížku“ je v Česku stále populárnější. Vyplatí se?

V Česku se ročně rozhodne uzavřít sňatek kolem 40 tisíc párů. Počty sňatků, které ročně uzavřeli obyvatelé České republiky, se od 90. let minulého století snížily o polovinu. Lidé se častěji rozhodují pro „život na psí knížku“. Zpravidla společný život bez svatby volí lidé ve větších městech a s vyšším vzděláním. Je to pro ně ale výhodné?

Ilustrační fotografie

Cena nafty je v Česku vyšší než ve všech sousedních státech

Ekonomika

Cena motorové nafty v ČR je v současnosti vyšší než ve všech sousedních státech. Česko je v průměrných cenách nafty 14. z 28 členských států EU. Průměrná cena v EU vyjádřená v českých korunách přitom meziročně poklesla o −13,9 %. Plyne to z pravidelné analýzy společnosti Axigon, nákupní aliance sdružující více než 10 000 členů.

Ilustrační fotografie

Česká spořitelna dala půl miliardy do "větru"

Ekonomika

Téměř půl miliardy korun půjčila Česká spořitelna na financování třetí největší větrné elektrárny v Česku – větrného parku v Horních Loděnicích. Spořitelna poskytla desetiletý úvěr v hodnotě 497,8 milionů korun fondu soukromého kapitálu EnerCap Power Fund, který se zaměřuje na financování projektů obnovitelných zdrojů a energetických úspor ve střední a východní Evropě.

Ilustrační fotografie

Bémův paradox. Opencard nabízí nejméně služeb ve své historii

Ekonomika

Systém Opencard letos oslavil své osmé narozeniny. Za úspěch lze rozhodně považovat počet jeho uživatelů, tedy přibližně 11% celého Česka. S kvalitou služeb je to však výrazně horší. Opencard nenabízí žádné nové funkce, a i ty, které dříve fungovaly, už dnes neexistují. Kvůli každé maličkosti je také nyní nutné chodit osobně na přepážky, a těch žalostně málo. Jediné kontaktní místo bývá často přeplněné nebo třeba vůbec nefunguje. Celková uživatelská přívětivost se paradoxně také jen zhoršuje. U projektu za více než miliardu korun je to výsledek více než tristní. A zdá se, že bude hůře, informuje EMONEY GROUP ČR a SR.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Vývoj spotřebitelských cen v červnu 2015 očima ekonomky

Červencová inflace (-0,1 %, m/m a 0,5 %, y/y) byla těsně pod očekáváním trhu (meziměsíčně 0,0 % a meziročně 0,6 %). Meziroční výsledek byl ještě o dvě desetiny procentního bodu pod aktuálně sníženým odhadem centrální banky, informuje Eva Zamrazilová, hlavní ekonomka České bankovní asociace.

Ilustrační fotografie

Kvůli svatbě se zadlužuje polovina mladých lidí

Ekonomika

Svatba nebo uzavření registrovaného partnerství jsou události, které nám zůstávají v paměti až do konce života. Lidé jsou si toho vědomi a za nezapomenutelné zážitky z tohoto dne jsou ochotni také patřičně zaplatit. Mezinárodní průzkum ING Bank ukázal, že svatba je nejnákladnější událostí, kterou Evropané v posledních pěti letech zažili. Ti, kteří v tomto období do svazku vstoupili, se kvůli svatbě zadlužili častěji než lidé sezdaní déle než pět let. Zatímco ženy získávají peníze na ni častěji darem, muži si půjčují od finančních institucí nebo rodiny. Pro obě pohlaví ale platí, že nejčastěji si snoubenci na svatbu šetří sami.

Ilustrační fotografie

Zájem o podnikání na živnostenský list stagnuje

Ekonomika

Zájem o získání živnostenského listu v Česku se po dvou letech mírně zvýšil, nicméně celkový počet podnikatelů – živnostníků stagnuje. V prvním pololetí jich bylo registrováno přes 35 000, což je o 4,8 % více než ve srovnatelném období loňského roku. Vloni bylo přitom vydáno nejméně nových živnostenských listů za posledních devět let. Informace vyplývají z databází a výpočtů poradenské společnosti Bisnode.

Ilustrační fotografie

Zmizí automaty se sladkostmi v září ze škol?

Ekonomika

Už prvního září měly ze škol nenávratně zmizet automaty, v nichž mohou děti školou povinné sehnat slazené limonády, chipsy a další nezdravé potraviny. Jedlíci ale mohou zatím zůstat klidní.

Ilustrační fotografie

Německý průmysl překvapivě šlápl na brzdu

Ekonomika

Německý průmysl v červnu překvapivě šlápl na brzdu. Poklesl meziměsíčně o 1,4%, a to zejména kvůli propadu produkce investičních celků. I přes červnové zpomalení, ale německý průmysl meziročně zůstává v kladných číslech a přispívá pozitivně k růstu německé ekonomiky, informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

HK ČR kritizuje další nesystematické zvyšování minimální mzdy

Ekonomika

Nezpochybňujeme institut minimální mzdy jako takový, považujeme však za prioritní změnit samotný způsob určování minimální mzdy. K aktuálně navrženému zvýšení o dalších 700 Kč se stavíme kriticky. HK ČR proto odeslala kritické stanovisko předkladateli návrhu – Ministerstvu práce a sociálních věcí ČR.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

I přes vrcholící horké letní období je možné v agendě EU, která však není tak bohatá a početná jako v časech úřední špičky, nalézt řadu zajímavých témat, která jsou blízká podnikatelskému sektoru, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Ilustrační fotografie

Nenechte se napálit při výběru last minute dovolené

Ekonomika

Vybíráte dovolenou na poslední chvíli? Máme pro Vás rady, jak ušetřit a nezbláznit se z toho! Nestihli jste včas vybrat dovolenou nebo byste rádi ušetřili nějakou korunu, a tak jste se rozhodli pro tzv. last minute pobyt? Přestože vybírat dovolenou den či dva před odjezdem je pro mnoho lidí nepředstavitelný stres, dá se to zvládnout - a kvůli slevám, které jsou často i 70 % z původní ceny, to minimálně stojí za to zkusit. Poradíme vám, jak ušetřit a zároveň nepřijít o nervy!

Ilustrační fotografie

Každý zaplatíme 3800 korun navíc, zlobí se politici

Ekonomika

Na začátku týdne zveřejnilo ministerstvo vnitra údaje o plnění státního rozpočtu. Rezort si libuje, že přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Opozice ale tak nadšená není. ODS se nelíbí, jak vzrostly výdaje oproti původním plánům.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:19

Předpověď počasí na noc a středu 24. dubna

Tlaková níže bude postupovat přes Maďarsko k severovýchodu a ovlivní počasí u nás, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy