Nenechte se napálit při výběru last minute dovolené

Vybíráte dovolenou na poslední chvíli? Máme pro Vás rady, jak ušetřit a nezbláznit se z toho! Nestihli jste včas vybrat dovolenou nebo byste rádi ušetřili nějakou korunu, a tak jste se rozhodli pro tzv. last minute pobyt? Přestože vybírat dovolenou den či dva před odjezdem je pro mnoho lidí nepředstavitelný stres, dá se to zvládnout - a kvůli slevám, které jsou často i 70 % z původní ceny, to minimálně stojí za to zkusit. Poradíme vám, jak ušetřit a zároveň nepřijít o nervy!

Ilustrační fotografie
reklama

Nákup dovolené rozhodně není to samé jako nákup oblečení, které si můžete v klidu prohlédnout, vyzkoušet a pokud i po koupi zjistíte, že vám prostě nesedí, tak ho vrátit. Obzvlášť pokud vybíráte dovolenou na poslední chvíli a musíte se rychle rozhodovat, se můžete jednoduše dopustit chyb.

Zajistěte si klid předem

Pokud už se porozhlížíte po last minute zájezdu, počítejte s tím, že odjet můžete klidně ze dne na den. Nahlaste proto v práci, že si v nejbližších dnech vezmete dovolenou, neplánujte si na toto období už žádné schůzky, dodělejte práci, která do vašeho návratu nepočká, a domluvte se s kolegy na ohlídání nejdůležitějších věcí - jen tak vám nebude celou dovolenou vyzvánět telefon a vy si budete moci v klidu užívat zaslouženého odpočinku.

Myslete na „důležité“ maličkosti

Ještě před tím, než se rozhodnete pro odjezd do země, kam je podmínka vstupu platný pas, přesvědčte se, že ho platný doopravdy máte. Myslete ale i na věci, které se zdají být maličkostmi, ale pokud vás tlačí čas, mohou způsobit pořádný stres - zkontrolujte si proto, zda máte v pořádku kufry, dokupte opalovací krémy, předpřipravte si věci, které si chcete vzít sebou, zajistěte si odvoz na letiště, vyměňte peníze nebo domluvte hlídání pro čtyřnohé miláčky, protože jen tak budete moci v klidu odjet.


Využívejte chytré pomocníky

Ztrácíte se v nepřeberném množství zlevněných nabídek nejrůznějších zájezdů? Pomoci Vám mohou vyhledávače slev, které spolupracují jen s ověřenými partnery, hlídají výši slev a nabízejí jen ty nejvýhodnější pobyty (například skrz.cz). Pokud navíc nemůžete být neustále u počítače a nechcete, aby vám nějaká sleva utekla, stáhněte si do telefonu jednu z šikovných mobilních aplikací, které vás upozorní, až se objeví zajímavá nabídka splňující vaše kritéria.

Neunáhlete se

I když se vám nabízené parametry zlevněné dovolené mohou zdát perfektní a máte ji chuť bez váhání objednat, než to uděláte, zaměřte se ještě na pár důležitých detailů. Především si „proklepněte“ serióznost poskytovatele zájezdu – zda má pojištění pro případ krachu nebo jak postupuje v případě reklamací. Pátrejte také po zápisu do obchodního rejstříku a po fungujících kontaktech.

Recenze berte s rezervou

Znáte to sami – jedete na dovolenou, jste spokojeni a říkáte si, že určitě napíšete, jak se vám dovolená líbila. Ale ruku na srdce – kolik z vás si na to nakonec našlo čas? Naopak věřte, že většina těch, co s jídlem, hotelem či personálem spokojení nebyli, si čas k barvitému vylíčení své nespokojenosti určitě našli. Snažte se proto brát recenze s rezervou a nestavte své rozhodnutí na jedné jediné - té nejkritičtější.

Pozor na zdánlivé slevy

Radujete se z výběru zájezdu do špičkového hotelu vzdáleného jen několik metrů od pláže s all inclusive, navíc s úžasnou slevou díky nákupu na poslední chvíli? Než se rozhodnete dovolenou opravdu objednat a zaplatit, ještě na chvíli zbystřete a pro jistotu si ověřte cenu podobného zájezdu u jiné cestovní kanceláře. Pokud je vše v pořádku, před samotným podpisem si pečlivě přečtěte smlouvu, abyste později nebyli překvapeni termínem placení, odjezdu a příjezdu nebo konečnou cenou zájezdu.

Témata: dovolená | Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky