Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Každý zaplatíme 3800 korun navíc, zlobí se politici

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Na začátku týdne zveřejnilo ministerstvo vnitra údaje o plnění státního rozpočtu. Rezort si libuje, že přebytek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 25,7 miliardy korun z červnových 22,6 miliardy korun. Opozice ale tak nadšená není. ODS se nelíbí, jak vzrostly výdaje oproti původním plánům.

Ministerstvo financí se pochlubilo, že jde o nejlepší výsledek hospodaření od vzniku České republiky. Výsledek hospodaření státu ovlivnily především příjmy rozpočtu. Stát totiž získal z EU o 49,3 miliardy Kč více než před rokem.

Tato čísla ale podle opozice prozradila i něco jiného. „Zveřejněné údaje o plnění státního rozpočtu prozradily, že vláda za 7 měsíců zvýšila výdaje státu o 40 miliard korun, což činí 3800 Kč na každého občana včetně nemluvňat," kritizuje výdajovou stránku rozpočtu ODS na sociálních sítích.

Jako problematickou vidí strana strukturu růstu výdajů, která je prý velmi špatná. „Rostou především prostředky na platy úředníků a státních zaměstnanců, které se navýšily o 10 %," nelíbí se občanským demokratům.

Podle nich se tak opět ukazuje, že vláda nemá v úmyslu šetřit a vést odpovědnou hospodářskou politiku. „Místo toho rozhazuje, kde se dá a netvoří rezervy na ekonomicky horší časy," dodává ODS

Témata:  CZK Ministerstvo financí státní rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy