České firmy vyrážejí dobývat Ameriku

Tuzemský export do Spojených států amerických nebývale roste a v tomto roce se poprvé přiblížík hranici 100 miliard korun. Tím se Amerika posouvá do první desítky exportních destinací z pohledu objemu vývozu. Z pohledu tvorby přidané hodnoty jsou dokonce Spojené státy americké mezi prvními třemi zeměmi, kam naši producenti vyvážejí, informuje MeoHub.

Ilustrační fotografie
reklama

Přesto je vysoce konkurenční americký trh velmi náročný a malé a střední české firmy mají z expanze na něj oprávněné obavy. Proto se rodina Rausnitzů, vlastnící přerovskou Meoptu, společně s AMSP ČR rozhodla vybudovat v USA zázemí pro české středně velké firmy a pomoci jim s jejich expanzí na tamní trhy. MeoHub tak zúročuje léta zkušeností s americkým trhem a dlouhodobou spoluprací prověřené kontakty na všechny podpůrné oblasti potřebné pro podnikání, zejména ve sféře logistiky, obchodu, marketingu, financí, právních a účetních služeb.

V pozadí projektu MeoHub USA je česko-americká nadnárodní společnost působící v oblasti výroby optiky,Meopta – Optika, s.r.o., která má sesterskou firmu Meopta USA se sídlem v New Yorku, v jejíž budově byly za tímto účelem připraveny nové moderní kanceláře pro exportní zastoupení partnerských firem projektu MeoHub. Společnosti pro první kolo projektu byly vybrány pro unikátnost svých produktů, kvalitu managementu, schopnost úspěšně exportovat v Evropě a pro své kvalitní zázemí v oblasti výzkumu a vývoje.  Předmět podnikání partnerských firem projektu MeoHub USA se velmi liší. „Mohu prozradit, že jsme obsáhli tyto oblasti – systémy pro inteligentní domy, mikrovlnné technologie, speciální textilní produkci nebo terapeutické židle. Zájem byl opravdu velký, a proto jsme rozhodli na jaro 2016 připravit v rámci projektu Meohub další výzvu,“ dodává Jaroslava Němcová, projektová manažerka.

Karel Havlíček, předseda představenstva AMSP ČR k tomu uvádí: “Je to více jak rok, co jsem měl první jednání s Geraldem, Paulem a Davidem Rausnitzovými, a z amerického snu se během pár měsíců stala realita. V New Yorku se podařilo vybudovat krásné zázemí a z mám radost i ze sestavy firem, které jsme po několika vyřazovacích kolech mohli vybrat. Jsou to podniky, které prokázaly, že dokáží uspět u nás nebo v Evropě, a i když je jejich spektrum různé, spojuje je české průmyslové inženýrství, řemeslná zdatnost, odvaha a nápaditost. Jsem si jist, že mají šanci v Americe uspět“.

Témata: ekonomika | manažeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky