Ekonomika

Úřad práce, ilustrační fotografie

Česku se daří: Má čtvrtou nejnižší nezaměstnanost v EU

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti v ČR na úrovni sedmi procent byla v roce 2013 po Nizozemsku, Německu a Rakousku čtvrtá nejnižší v EU, kde v průměru činila 11 procent. Vyplývá to z výběrového šetření pracovních sil, které dnes novinářům představil Český statistický úřad. Nejvyšší nezaměstnanost mají Řecko (27 procent) a Španělsko (25 procent).

Ministersvo dopravy rozházelo téměř 88 milionů za dárky a odměny

Ministersvo dopravy rozházelo téměř 88 milionů za dárky a odměny

Ekonomika

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na hospodaření Ministerstva dopravy a jeho organizačních složek, konkrétně Ředitelství vodních cest ČR, Státní plavební správy, Úřadu pro civilní letectví a Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Kontroloři prověřili například výdaje za informační a komunikační technologie, kancelářský materiál, opravy a údržbu osobních aut, ale i náklady na cestovné, reprezentaci, právní, poradenské a konzultační služby nebo na mzdy. V kontrolovaných letech 2010 až 2013 dosáhly celkové výdaje v kontrolovaných oblastech 2,7 miliard korun.

Ilustrační fotografie

8 chyb, které děláme při koupi ojetého auta

Ekonomika

Plno lidí opakuje stále ty samé začátečnické chyby při koupi ojetého auta, které je akorát stojí čas a peníze. Nedělejte to samé! Tomáš Svoboda z autocentra Auto ESA Vám poradí, abyste se takových chyb vyvarovali.

Ilustrační fotografie

Ztráta 300 milionů korun: Cikrt ukázal na Špidlu a Kalouska

Ekonomika

Bývalý tiskový mluvčí ministra zdravotnictví a autor knihy Krev a peníze - Pravda o kauze Diag Human Tomáš Cikrt v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu zhodnotil léta trvající spor mezi státem a firmou Diag Human. Zároveň poukázal na možné viníky celé kauzy, díky kterým musel stát zaplatit přes 300 milionů korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Domácnosti mohou ušetřit až 40 tisíc ročně. Víme, jak na to

Možná se vám to zdá neuvěřitelné, ale jde to. Přestože budete dodržovat stejný životní styl jako dosud, můžete velmi snadno na energiích každý měsíc nějakou tu stokorunu až tisícovku ušetřit. Přitom to není vůbec nijak složité, ani náročné.

Poslanci pošlou miliardy komínem, místo aby podpořili nová pracovní místa

Poslanci pošlou miliardy komínem, místo aby podpořili nová pracovní místa

Ekonomika

Poslanecká sněmovna posílá ve středu do třetího čtení novelu zákona, která má omezit objem odpadu končícího na skládkách. Strana zelených (SZ) však upozorňuje, že místo podpory recyklace jde tento zákon na ruku lobbistům za předimenzované a drahé spalovny. Levnější a efektivnější variantou, která vytvoří více pracovních míst, jsou podle zelených investice do třídění a recyklace odpadů.

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Ekonomika

Elektrika z banky, plyn ze sámošky: Noví dodavatelé energií přinesou nižší ceny

Deset rohlíků, dvacet deka šunkového salámu a elektriku na rok. Odebírat elektřinu nebo plyn dnes můžete od leckoho, včetně obchodníka s potravinami. Tak jako někteří dodavatelé energií nabízejí levnější volání, obchoďáky nebo banky se zase vydávají na energetický trh. Kdo tedy nováčci jsou – a především: Jak dopadnou při srovnání cen se zavedenými firmami?

Česko čeká prohloubení chudoby, varuje ekonom

Česko čeká prohloubení chudoby, varuje ekonom

Ekonomika

Vláda České Republiky nedávno schválila implementaci evropských pravidel, která budou hlídat naši rozpočtovou kázeň. V platnost vzejdou ve chvíli, kdy přijmeme společnou evropskou měnu. Podle ekonoma a kandidáta v komunálních volbách v Náchodě za KSČM Pavla Janečka je tento pakt, který vnímá jako krok k dalšímu prohloubení chudoby, nedopracovaná a narychlo přijatá právní "hrůza".

Stavba na Slunečném vršku začíná, dodavatelem bude Metrostav

Je tu nejvhodnější čas na koupi nemovitosti. Už zas?

Ekonomika

Ceny nemovitostí i úrokové sazby úvěrů na bydlení jsou proklatě nízko. Je právě teď správný čas na pořízení bytu či domu, nebo se ještě vyplatí chvíli počkat? Ptáme se ekonomů, úvěrových analytiků, realitních makléřů, šéfa Sdružení nájemníků ČR a dalších lidí z branže.

Ilustrační fotografie

Česko zatrhlo anonymní akcie, firmy prchají do daňových rájů

Ekonomika

Počet společností, jejichž vlastník má adresu v daňovém ráji, za prvních šest měsíců letošního roku vzrostl o dalších 89, na celkových 13 189. Majitele z daňového ráje má aktuálně 3,3 % tuzemských firem. Detailní statistiky za první pololetí 2014 dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Fischer zbytečně utratil statisíce korun, zjistil úřad

Ze zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu vyplynulo, že Český statistický úřad si zbytečně utratil a osobních automobilech statisíce korun. Podle serveru Lidovky.cz se Jan Fischer coby šéf úřadu nechal vozit pronajatým BMW, což za tři roky pronájmu stálo zhruba dva miliony korun. Pokud by vůz koupil, ušetřil by prý 800 tisíc.

Ilustrační fotografie

Agenturní zaměstnávání je jako otroctví, varují komunisté

Ekonomika

Kandidát do komunálních voleb na Náchodsku za KSČM Pavel Janeček se ve svém zamyšlení, které poskytl serveru EuroZprávy.cz, podrobněji zaměřil na problematiku agenturního zaměstnávání. V něm je zaměstnanec dočasně umístěn do agentury práce na základě pracovní smlouvy nebo dohody, která je uzavřena mezi zaměstnancem a agenturou. Zaměstnanec se tak ve skutečnosti nebere jako stálý pracovník, ale je pouze "najímán", což podle Janečka hraničí s novodobou formou otroctví.

Ilustrační fotografie

Boom české ekonomiky? Šéfové firem věří v růst, hodlají i víc nabírat

Ekonomika

Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí rostla rychleji, než předpokládal předchozí odhad publikovaný 4. června. Hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně vzrostl o 0,8 procenta a meziročně stoupl o 2,9 procenta. Vývoj HDP pozitivně ovlivnila rostoucí domácí i zahraniční poptávka a také velice nízká loňská srovnávací základna. Ve zpřesněném odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad.

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Ekonomika

Kalousek versus Babiš: Debata se zvrhla v "hokejový souboj", Moravec nezvládal

Andrej Babiš se dlouho vyhýbal televizní debatě s bývalým ministrem financí Miroslavem Kalousek. V neděli se oba konečně sešli v otevřené debatě u Václava Moravce. Oba odborníci na finance chtěli lidem vysvětlit svůj postoj, skákali si proto často do řeči. Občas je musel moderátor překřičet a přejít k dalšímu tématu.

Ilustrační fotografie

Hádka o euru: Ostrá slova o české vyčuranosti a rozkrádání státu

Ekonomika

Debaty o přijetí eura rozdělují českou veřejnost. Podle průzkumů je většina Čechů proti vstupu do eurozóny a tudíž i zavedení jednotné měny. Na jedné straně se republika k přijetí eura zavázala a svoje závazky musí splnit. Od té doby se změnily podmínky, proto máme právo jednat o změně pravidel, domnívají se odpůrci eura.

Ilustrační fotografie

Hudečku, zaplať si to ze svého, vyzývá pražského primátora ČSSD

Ekonomika

Kampaň s názvem „Víte, že“ má propagovat úspěchy pražského magistrátu. Podle sociálních demokratů je to ale z velké části jen Hudečkova propagace před podzimními volbami, která Prahu přišla na 350 tisíc korun z veřejných prostředků. Měl by tu kampaň zaplatit ze svého, pustil se do primátora pražský zastupitel za ČSSD Karel Březina.

Ilustrační fotografie

Dostali jste dárek k nákupu? Při reklamaci se můžete hodně divit

Ekonomika

Dostali jste k nákupu dárek a posléze odstupujete od koupě z důvodu vad? Odstoupení vás může vyjít pěkně draho, pakliže už dárek nemáte. Obchodníci totiž vyžadují vracení dárků, a není-li to možné, srazí si z kupní ceny částku, za kterou darovanou věc běžně prodávají. Na to však nemají právo.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

17. dubna 2024 12:14

Za dobu našeho členství v EU vzrostlo bohatství průměrného Čecha o více než 40 procent

Od vstupu do Evropské unie (EU) nám vzrostl reálný HDP v přepočtu na obyvatele o více než 40 %, a to z 480 tisíc korun v roce 2004 na 675 tisíc korun v roce 2023. Průměrná spotřeba domácností vzrostla o 22 %, tedy z 248,5 tisíce korun v roce 2004 na 302 tisíc korun v roce 2023. Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by bylo o pětinu nižší (o 130 tisíc korun) a spotřeba domácností by se snížila o třetinu (o 100 tisíc korun).

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy