Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Závadné potraviny? Podívejte se, co zjistila inspekce za rok 2014

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2014 provedla více než 35 tisíc kontrol a rozdala pokuty za téměř 100 milionů korun. Jaké potraviny se na černém listu objevovaly nejčastěji?

Češi si častěji kontrolují složení potravin i místo země, odkud pochází. Přesto je ale v obchodech možné stále najít závadné jídlo. Každoročně potravinářská inspekce narazí na potraviny, které by se neměly dostat na pulty. Za loňský rok Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla celkem 35 361 kontrol, z toho asi 25 tisíc v maloobchodní síti.

Potravináři odhalili celkem 4 276 nevyhovujících šarží jídla a dalších výrobků. Nějaké problémy našla inspekce v jednom ze šesti obchodů a v jedné z padesáti výroben potravin.

Největší problémy již tradičně odhalila inspekce u čokolád a cukrovinek, kde platným zákonům neodpovídalo 68 % odebraných vzorků. Na druhém místě je pak med, kde byly problémy u 67 % vzorků. v žebříčku pak následují přídatná a aromatická látky (62 %), dehydratovaných výrobků (54 %), vína (44 %), vejce a vaječné výrobky (39 %), vína jiná než révová (35 %), jedlé tuky a oleje (35 %), škrob a škrobové výrobky (33 %), zpracovaná zelenina a zpracované houby (33 %), nealkoholické nápoje (32 %) a mléčné výrobky (31 %).

Naopak nejméně problému v roce 2014 odhalila inspekce u obilnin (2 %) a u výrobků z brambor (7 %).

Podle původu pak byly nejproblematičtější potraviny původem ze třetích zemí (téměř 40 %), z České republiky (19,4 %) a ze zemí EU (19.1 %).

Inspekce pak za celý rok udělila pokuty v celkové výši 99 429 300 korun.

Témata:  obchody státní potravinářská inspekce Potravinynapranyri

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.