Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2014 provedla více než 35 tisíc kontrol a rozdala pokuty za téměř 100 milionů korun. Jaké potraviny se na černém listu objevovaly nejčastěji?
Češi si častěji kontrolují složení potravin i místo země, odkud pochází. Přesto je ale v obchodech možné stále najít závadné jídlo. Každoročně potravinářská inspekce narazí na potraviny, které by se neměly dostat na pulty. Za loňský rok Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) provedla celkem 35 361 kontrol, z toho asi 25 tisíc v maloobchodní síti.
Potravináři odhalili celkem 4 276 nevyhovujících šarží jídla a dalších výrobků. Nějaké problémy našla inspekce v jednom ze šesti obchodů a v jedné z padesáti výroben potravin.
Největší problémy již tradičně odhalila inspekce u čokolád a cukrovinek, kde platným zákonům neodpovídalo 68 % odebraných vzorků. Na druhém místě je pak med, kde byly problémy u 67 % vzorků. v žebříčku pak následují přídatná a aromatická látky (62 %), dehydratovaných výrobků (54 %), vína (44 %), vejce a vaječné výrobky (39 %), vína jiná než révová (35 %), jedlé tuky a oleje (35 %), škrob a škrobové výrobky (33 %), zpracovaná zelenina a zpracované houby (33 %), nealkoholické nápoje (32 %) a mléčné výrobky (31 %).
Naopak nejméně problému v roce 2014 odhalila inspekce u obilnin (2 %) a u výrobků z brambor (7 %).
Podle původu pak byly nejproblematičtější potraviny původem ze třetích zemí (téměř 40 %), z České republiky (19,4 %) a ze zemí EU (19.1 %).
Inspekce pak za celý rok udělila pokuty v celkové výši 99 429 300 korun.
Témata: obchody, státní potravinářská inspekce, Potravinynapranyri
Související
13. listopadu 2024 10:22
27. září 2024 9:59
21. září 2024 9:07
2. července 2024 17:22
18. května 2024 12:56
10. května 2024 12:34