Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva pro strážníky: Budou moci sloužit i bez maturity

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, MoneyMAG.cz

Asi pět stovek strážníků bez maturity bude moci u městské policie po celém Česku pravděpodobně sloužit dál. Ministerstvo vnitra sice tvrdí, že zákon o tom, že by strážníci měli mít maturitu, platí, ale podle starosty Chrastavy na Liberecku to není uvedeno v úplném znění zákona.

V roce 2008 byla schválena novela, která určila, že každý strážník musí mít maturitu. Výjimku měli jen ti, jimž bylo přes 45 let. V roce 2009 vyšlo úplné znění zákona, kde ale toto ustanovení chybí. A ti podle starosty Chrastavy Michaela Canova chyba.

Starosta se strážníků zastává, protože prý nechce šikanovat ty, kteří svoji práci dělají dobře přes 20 let. Chyba v zákoně se mu teď jen hodí. "Kdyby špatně fungoval kterýkoli strážník i kdyby měl tři maturity, tak už by dávno strážníkem nebyl," tvrdí starosta Chrastavy Michael Canov.

Ukazuje se, že problém dopadá zejména na malá města a obce. A ty se k Chrastavě přidávají. "U nás je to o to složitější, že máme dva strážníky a týká se to jednoho z nich. Neradi bychom je měnili," uvádí starosta Janova nad Nisou Daniel David.

Vratislav Lelek je jedním z asi 500, kteří čekají, jestli u městské policie skončí. Pracuje pro Janov i pro sousední Bedřichov. 22 let, co slouží, si ho nadřízení pochvalují a dokonce byl vyznamenán státní policií.

Starostové čekali, že ministerstvo s nimi půjde do střetu. "Nepředpokládáme, že bychom iniciovali soudní spor s obcí," uvedla Milena Bačkovská z ministerstva vnitra. "Pokud to nechají být, tak vlastně dají za pravdu nepřímo mně," reagoval Canov.

Témata:  policie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy