Strážníci potřebují maturitu. Mají šanci i bez ní?

Starosta Chrastavy se vzepřel ministerstvu vnitra. Odmítá propustit městského strážníka, který nemá zákonem požadované střední vzdělání ukončené maturitou. V zákoně o městské policii je podle něj zásadní chyba. Úředníci do jeho úplného znění totiž zapomněli vložit klíčové ustanovení, které se strážníků bez maturity týká.

Ilustrační fotografie
reklama

Devět set strážníků má od obcí do konce roku dostat výpovědi, protože nemají odpovídající vzdělání. Chyba v zákoně jim ale podle starosty Canova dává šanci pracovat dál.

"V novele v roce 2008 vyšlo ustanovení, že policisté musí mít střední vzdělání. A k tomu bylo přechodné ustanovení, které říkalo, kdo má výjimku. Výjimku měl mít ten, kdo v roce 2008 dosáhl 45 let," říká starosta Chrastavy Michael Canov.

Jenže schválená výjimka v úplném znění zákona nepochopitelně chybí. Podle starosty se právě o ni musí norma doplnit. A až se to stane, začne teprve platit ustanovení o hranici 45 let.

Že starosta Chrastavy nikdy nemluví do větru, dokazuje jeho skóre. V právních bitvách v ministerstvem vnitra totiž u Ústavního soudu uspěl hned třikrát. Nikdy neprohrál.

Velkou podporu má i u mnoha dalších starostů. Podobně jako Chrastava odmítají strážníky propouštět i další města. "Ani já svého strážníka nepropustím a taktéž v rámci sdružení obcí libereckého kraje to doporučím i Liberci, Jablonci i všem městům," uvedl pro TV Nova starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

"Ministerstvo vnitra zatím stanovisko pana starosty neobdrželo. Ve chvíli, kdy jej budeme mít k dispozici, budou se jím zabývat naši legislativci," říká mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová.

Starostové tvrdí, že kvalitu strážníků maturita sama o sobě zajistit nedokáže. Vyššímu vzdělání u nově příchozích fandí, ale nechtějí šikanovat otce od rodin, kteří své schopnosti prokázali dlouholetou praxí.

Témata: policie | Policie ČR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky