Bude mít Babiš utrum? V televizi se udála zajímavá debata

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí souhlasí s novelou zákona o střetu zájmů politiků. Podle ní by například při nástupu do funkce museli oznámit, jaký měli dosud příjem a co všechno vlastní. Na toto téma diskutovali v pořadu Události, komentáře poslanec KDU-ČSL Ivan Gabal a poslanec TOP 09 Jan Farský.

Andrej Babiš
reklama

"Změny, které navrhuje současná vláda, jsou jednak v tom, že bude zachycen majetkový stav toho, kdo vstupuje do veřejné funkce. To v současném zákoně skutečně ještě není. A já jsem osobně přesvědčen a vím, že i kolegové, o tom, že ta změna je rozumná a logická. Byla i v minulém plánu Nečasovy vlády a my už máme i připravený pozměňovací návrh, kterým bysme to stejně prosazovali, takže v tomto se určitě kryjeme," svěřil se v úvodu pořadu Farský.

"Ty další návrhy, které v zákoně o střetu zájmu nové přichází, jsou, že se snižuje povinnost hlásit dary v hodnotě už ne 10 tisíc, ale každý dar v hodnotě 300 korun. Zákaz střetu zájmů v tom, že když skončí politik ve funkci, tak nemůže nastupovat do firem, s kterými přímo obchodoval nebo je nějakým způsobem zvýhodňoval. To všechno v zákoně je. Co bych řekl z té druhé strany, myslím si, že není úplně dobré to, že my tady řešíme detaily ve smyslu toho, jestli máme přiznávat 10 tisícový dar nebo 300korunový dar. Ten největší střet zájmu pana místopředsedy vlády, tomu se ten zákon vyhýbá. To si myslím, že nemůže být uspokojivé ani pro koaliční voliče," dodal.

Farský tím podle Gabala evidentně narážel na ministra financí Andreje Babiše. "Kdo posadil tohoto člověka do vlády i s mandátem bojovat s tímto systémem? Kdo? Voliči. Jo, evidentně ANO těžkou kritikou poměrů, nevýkonnosti, korupčních poměrů a podobně získalo mandát a rozhodli voliči o tom, že Andrej Babiš bude politik s jedním z nejsilnějších mandátů," tvrdí lidovecký poslanec.

Následně podotkl, že připravovaný zákon teprve půjde do sněmovny. "Podle mého názoru je to téma samozřejmě, s kterým se budeme potýkat ještě dost dlouho dopředu. A vidíme i na přístupu samotného vicepremiéra Babiše, že v některých otázkách vyhlašuje, že je v konfliktu zájmů. Já vám dám příklad, mám taky firmu a ta firma nějakým způsobem funguje. Já jsem se vzdal jednatelství, to jsem předal, nechávám si vlastnictví, tu firmu neovlivňuji, jak se rozhodne v této věci podle mého názoru ten německý model, kdy podle mého, kdy je možné vlastnit, kdy takový člověk může být ve vládě, ale neměl ty firmy ovlivňovat a neměl by působit v oblastech, kde ty firmy obchodují se státem, by podle mého názoru byl přijatelný standard. Ale neumím vám říct, jak to dopadne, protože jsme na počátku toho procesu," podotkl.

Podle Farského je jednou z možností, aby Babiš své firmy prodal. "Já bych se k této možnosti nepřikláněl, protože by naopak znemožnila výběr určitých politiků z určitých skupin a já si myslím, že v politice je potřeba, aby byli zastoupeni různé skupiny obyvatel, různě majetkově obsáhlí lidé. A z toho důvodu si myslím, že by byla škoda, kdyby se to nějakým způsobem mělo zásadně připomínat, že musí dojít k prodeji. Ale tady dochází třeba k tomu, že voliči samozřejmě poslali pana vicepremiéra do sněmovny, ale koalice ho posadila na křeslo ministra financí, kde tím, že se jako vicepremiér o státní firmy, tak tím způsobem se sám dostal do střetu zájmů," tvrdí Farský.

Gabal si to ale představit dokáže. "Pro mě z mojí zkušenosti to je představitelné. Samozřejmě já mám malou firmu, ale neumím si představit, jak se to dělá s velkými firmami, ale umím si představit, že taková věc se může řešit nějakým převedením nebo fondem nebo něco, něčím podobným, ale je to k debatě. Já bych řekl, že ono taky platí, že my s řadou těchhle věcí nemáme zkušenosti. My třeba prostě nemáme zkušenosti s vyrovnáváním se s majetkovými přiznáním s nelegálně nabytým majetkem. Tím pádem pokud toto nemáme, tak u nás se nadále ta korupce a to vyvádění těch prostředků vyplácí," tvrdí.

Farský také připomněl, že minulý týden měla sněmovna projednávat zákon, o zřizovatelských funkcích a ovládání státních společností, které by přešly z ministerstva financí na ministerstvo průmyslu a obchodu. "Bohužel koalice tento návrh, který byl opoziční a tím pádem asi těžko projednatelný, ale určitě byl logický, tak jeho projednání zablokovala. Byl to právě pan Babiš, který řekl, že v žádném případě tento zákon nemůže projít. Takže je, na jednu stranu možné říkat, že střet zájmů je špatný, protože skutečně je špatný, protože ovlivňuje rozhodování a ovlivňuje ho směrem, který není ve veřejném zájmu, ale zároveň je tady potřeba nějak se k tomu postavit a nějakým způsobem to řešit. A ve chvíli, kdy přicházíme s nabídkou řešení a tato je panem vicepremiérem, který je v tom největším střetu zájmu zablokován, tak není něco v pořádku," uvedl Farský.

Témata: vláda | Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky