Další trik podvodníků? Pozor na faktury

Společnost Český telefonní seznam rozesílá lidem do schránek nabídku, která vypadá jako faktura na 3013 korun. Na praktiky firmy, kterou loni pokutovala Česká obchodní inspekce za nekalé praktiky, upozornil Český rozhlas.

Ilustrační fotografie
reklama

Jedna z faktur přišla do sídla Českého rozhlasu v Jihlavě. Přijala ji ekonomka Petra Dáňová, která na tuto praktiku upozornila. "Je to klasická faktura, kde tady mají kontakt, adresu, platební údaje a až dole na faktuře na zadní straně je drobnými písmeny napsáno, že faktura slouží jako návrh," popisuje.

Rozhlas upozoňuje, že společnost na svém webu zveřejňuje kontakty na stovky firem, které zaplatily, ne všechny jsou ale na seznamu dobrovolně. Česká obchodní inspekce (ČOI) eviduje za poslední měsíc na Český telefonní seznam desítky stížností.

"Jedná se ale fakticky o podnikatelské stížnosti. Česká obchodní inspekce ze zákona upravuje vztah mezi spotřebitelem, tedy fyzickou osobou, nepodnikatelem, a podnikatelem nebo podnikající právnickou osobou. Tím pádem jen několik málo jednotek se týká spotřebitelů," řekl ČRo mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

Firmu, která oficiálně sídlí v Třebíči v ulici Pod Hrádkem, vlastní dva Maďaři žijící v Budapešti. Na uvedené adrese ale stojí prázdný dům, chybí na něm zvonek, a nikdo nereaguje.

ČOI udělila loni firmě za podobné podněty pokutu 100 tisíc korun za nekalé praktiky. Podle Fröhlicha by nyní mohla být pokuta mnohem vyšší. "Pokud se prokáže, že dál dělají nekalou obchodní praktiku. ČOI v poslední době obdržela dvě stížnosti od spotřebitelů. Inspektorát v Českých Budějovicích tyto stížnosti řeší," dodal.

Témata: lidé | ČOI | podvod

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky