Ekonomika

Ilustrační fotografie

Jak financovat vzkvétající byznys? U banky podnikatel mnohdy nepochodí

Ekonomika

Už základní ekonomické poučky praví, že bez investic není růstu. Aby se podnikání mohlo dále rozvíjet, je potřeba rozšiřovat výrobu, nakupovat nové stroje, vylepšovat distribuční síť. Další pravidlo říká, že vlastní kapitál je nejdražší – a navíc není nevyčerpatelný, a tak podnikatelé logicky hledají jiné způsoby financování.

Vývoj ekonomiky

Komoditní výhled: Nastávají zlaté časy

Ekonomika

Globální fiskální panika, která se zřejmě spustí v nadcházejících čtvrtletích, přinese dodatečné zisky u několika klíčových komodit. Zdá se, že zlato je v nejlepší pozici, aby využilo obnoveného snižování sazeb centrálních bank a výnosů dluhopisů. Riziko obnovení měnové války by naopak mohlo oslabit americký dolar, což je pro komodity další pozitivní zpráva, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonom odhalil, jak Trump a brexit ovlivňují českou ekonomiku

Ekonomika

Průměrná sazba hypoték v ČR v červnu pátý měsíc v řadě klesala. Hypotéky tak jsou nejlevnější od října loňského roku, průměrná sazba v červnu činila 2,76 procenta. Pro řadu domácností ale zůstává vlastní bydlení i tak jen snem, jelikož nemovitosti dále zdražují - letos v prvním čtvrtletí dokonce druhým nejvyšším tempem v celé EU. Obtížně dostupné bydlení představuje v rostoucí míře sociální problém, jenž zatěžuje zejména mladé rodiny s dětmi, dlouhodobě tedy může způsobit nižší míru porodnosti a zhoršit vyhlídku českého důchodového systému a systému veřejné zdravotní péče. Tvrdí to ekonom Lukáš Kovanda.

Ilustrační fotografie

Děsivá prognóza: Rekordně drahé brambory, pivo i zájezdy. Ekonom nastínil, co nás čeká

Ekonomika

Míra inflace v červnu v souladu s očekáváním trhu zpomalila na úroveň 2,7 procenta v meziročním vyjádření. Překonala tak ovšem očekávání České národní banky, která pro červen ve své aktuální prognóze předpokládá úroveň inflace 2,4 procenta. Upozornil na to ekonom Lukáš Kovanda s tím, že meziměsíčně hladina spotřebitelských cen stoupla o 0,2 procenta.

Ilustrační fotografie

Evropa se připravuje na invazi elektromobilů

Ekonomika

Zatímco automobilky s velkou slávou představují na mezinárodních autosalonech nová hybridní nebo čistě elektrická auta, energetické společnosti a provozovatelé elektrických sítí se intenzivně připravují na dobu, kdy těchto strojů budou na silnicích ne stovky tisíc, jako dnes, ale stovky milionů.

Ilustrační fotografie

Česku chybí lidé. Mladí utíkají za prací do zahraničí

Ekonomika

Téměř polovina mladých lidí se stěhuje do zahraničí za kariérním růstem. To odhaluje nejnovější průzkum HSBC Expat Explorer. Mladí lidé, kteří se přestěhují za prací do jiné země, také zažívají v průměru více než třetinový nárůst mzdy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Čeští zemědělci letos sklidí víc obilí

Podle prvních odhadů má být letos sklizeno 7 019 tisíc tun obilí, o 8,5 % více než v roce 2018. Důvodem je jak vyšší hektarový výnos (+6,8 %), tak větší osevní plocha (+1,8 %). Naopak odhadovaná sklizeň řepky 1 239 tisíc tun je o 12,2 % nižší.

Ilustrační fotografie

Většina studentů opouští své profesní zaměření. Jdou za penězi!

Ekonomika

Tři roky po ukončení středoškolského studia opouští své profesní zaměření dvě třetiny absolventů. Téměř 65 procent z nich na základě lepší nabídky práce v jiném oboru. Jaké ambice a sny mají dnešní teenageři a dokáží současní maturanti využít svých možností?

Vývoj ekonomiky

Trumpův ústupek dodal trhům sebevědomí

Ekonomika

Zasedání zemí G20 v japonské Ósace přineslo očekávaný výsledek: jednání mezi americkým prezidentem Trumpem a čínským prezidentem Si Ťin-Pchingem vedlo k ohlášení dalšího kola obchodních rozhovorů a odkladu nových cel na neurčito.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Historie dluhopisů: Kde se tyto cenné papíry vzaly?

Trh s firemními dluhopisy se v posledních měsících, díky krachu řady emitentů, otřásá v základech. Kde se ale tyto cenné papíry vzaly, kam až sahá jejich historie a proč jsou rizikové dluhopisy tak populární?

Ilustrační fotografie

Boom soukromých školek a škol už skončil

Ekonomika

Provozování soukromých škol a školek naráží na svůj strop. I když se jejich počet za posledních devět let zvýšil o 175 % a v soukromém školství aktuálně podniká historicky nejvíc subjektů, nová zařízení v posledních třech letech přibývají již jen velmi pomalu.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 10:42

Studená sprcha, americká ekonomika za první čtvrtletí letošního roku vzrostla jen o 1,6 %

KOMENTÁŘ Tomáše Volfa: Nižší tempo ekonomického růstu v překladu znamená, že Fed může začít snižovat sazby dříve, než se dosud čekalo. Možnost nižších sazeb v dřívějším termínu bude znamenat ztráty pro americkou měnu, která po zveřejnění osciluje kolem 23,50 USDCZK, a 1,0705 EURUSD.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy