Boom soukromých školek a škol už skončil

Provozování soukromých škol a školek naráží na svůj strop. I když se jejich počet za posledních devět let zvýšil o 175 % a v soukromém školství aktuálně podniká historicky nejvíc subjektů, nová zařízení v posledních třech letech přibývají již jen velmi pomalu.

Ilustrační fotografie
reklama

Takové jsou závěry analýzy poradenské společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách.

Aktuálně je v České republice 517 firem, které provozují soukromé školky anebo základní školy. Podle analýzy Bisnode se jedná o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet těchto soukromých vzdělávacích zařízení zvýšil o 175 %.

„Nejvíc soukromých vzdělávacích zařízení vznikalo v období od roku 2013 do roku 2016. Rekordním byl rok 2015, kdy bylo založeno 63 nových subjektů. Od té doby pak již každý rok vzniklo méně nových firem, loni se jednalo o 15 společností a od začátku letošního roku vznikla jediná nová soukromá škola nebo škola,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Z analýzy Bisnode dále vyplývá, že nadpoloviční většina soukromých škol a školek má sídlo v Praze (37 %) nebo Středočeském kraji (16 %). „Jedná se o regiony s nejvyšší kupní silou a vysokou koncentrací obyvatelstva,“ dodala Petra Štěpánová z Bisnode.

Témata: školství | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky