Ekonomika

Ilustrační fotografie

Zaměstnancům ve veřejném sektoru stoupnou platy

Ekonomika

Státním zaměstnancům, zaměstnancům ve veřejných službách a správě, jako jsou učitelé nebo hasiči, stoupnou od listopadu platové tarify o tři procenta. Přidáno dostanou i zaměstnanci ve zdravotnictví, platový tarif se jim zvýší od ledna příštího roku, a to o pět procent. Rozhodla o tom vláda, která přijala návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

Ilustrační fotografie

Moravané dostávají od firem více benefitů než Pražané

Ekonomika

Podle aktuálních výsledků průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes firmy svým zaměstnancům nabízejí v průměru 12 zaměstnaneckých výhod. Nejštědřejší jsou v tomto směru moravské firmy, které poskytují 13 benefitů a zároveň na ně vydávají nejvíce prostředků. Naopak nejméně benefitů dávají společnosti v Praze. Nabídka benefitů se přitom mění podle postavení zaměstnance – typickým manažerským benefitem jsou auto a mobil, plošně firmy nabízejí pojistné produkty.

Michal Hašek

Ekonomika

Mezi zaměstnance kraje rozdělím miliony, slíbil Hašek

Krajem, kterého se nejvíce týká uprchlická krize, je Jižní Morava. Nejen s tímto problémem se ale musí jeho hejtman Michal Hašek každodenně vypořádávat. Jak je to s dálnicí A5 do Vídně, podařilo se nadobro zachránit Velkou cenu a jaké další ambice má brněnské letiště?

Ilustrační fotografie

Levná ropa strhává ceny v průmyslu ještě více do mínusu

Ekonomika

Levná ropa a následně levnější benzín a nafta strhávají ceny v průmyslu ještě více do mínusu. Meziměsíčně se průmyslové ceny snížily o 0,7 %, především díky zlevnění rafinérských produktů, nicméně ceny snižoval i potravinářský průmysl. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Nízká finanční gramotnost v Česku ohrožuje lidi s nižším vzděláním a menšími příjmy

Ekonomika

Úroveň finanční gramotnosti v České republice se za poslední tři roky výrazně nezměnila, roste s věkem, nejlepší je v produktivním věku a se stářím opět klesá. Celkově je však finanční gramotnost nízká, lidé si myslí, že toho o financích vědí hodně, realita tomu však neodpovídá. Průzkum, který pro Českou spořitelnu udělala společnost Millward Brown, také uvádí, že mezi nejohroženější skupiny patří lidé s nízkými příjmy a nižším vzděláním. Alarmující je zjištění, že další zásadně ohroženou skupinou jsou naše děti.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Energetika stahuje evropský průmysl do mínusu

Podle dnes zveřejněných dat se evropskému průmyslu v srpnu příliš nedařilo. V celé EU výroba meziměsíčně poklesla o 0,3 %, v eurozóně dokonce o 0,5 %. Největší pokles přitom vykazuje energetika následovaná zbožím investičního charakteru. Informuje Petr Dufek z Investiční výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Nakupujete v zahraničních eshopech? Na tohle si dejte pozor

Ekonomika

Vánoce se nekompromisně blíží. Stále více Čechů přitom řeší nákupy vánočních dárků přes internetové obchody. Popularitu přitom získávají i obchody zahraniční. Zatímco před pár lety Češi hojně nakupovali v amerických eshopech, dnes si nechávají posílat zboží z Číny. S tím se ale pojí několik potenciálních rizik.

Ilustrační fotografie

Zemědělci po suchém létě sčítají škody. Čeho bude nedostatek?

Ekonomika

Dopady letošního sucha, které bylo nejhorší za posledních 50 let, jsou obrovské a zemědělci už teď počítají, že škody se budou pohybovat až kolem 1,5 miliardy korun. I kvůli extrémnímu počasí a jeho následkům ministerstvo zemědělství zřizuje speciální fond.

Ilustrační fotografie

V Česku klesá počet vloupání

Ekonomika

Lidé se naučili lépe chránit svůj majetek. Počet vloupání dlouhodobě ubývá. Na klesajícím trendu se podle odborníků podílí i ochota Čechů svůj majetek lépe chránit pomocí nejrůznějších technologií, od bezpečnostních dveří, alarmů až po sofistikované kamerové systémy. Ještě v letech 2010 a 2011 se blížil počet vloupání 60 tisíc, jak ukazují policejní statistiky. Podle letošního vývoje je poměrně reálná naděje, že jich nebude ani 40 tisíc. V pololetí totiž bylo zaznamenáno „jen“ 18 537 případů. Výjimkou v tomto trendu byl přitom rok 2013, kdy došlo k jednorázovému nárůstu na více než 62 tisíc. Následující rok se ale zase vše vrátilo do starých kolejí a snižování pokračovalo. Informuje bezpečnostní agentura Securitas.

Ilustrační fotografie

Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi

Ekonomika

Velmi solidní růst a stále více zakázek charakterizují vývoj průmyslu v srpnu. Výroba se meziročně zvýšila o 6,4 %, i když ve srovnání s předchozím měsícem podle očekávání propadla. Na meziměsíčním poklesu se nepřekvapivě podepsaly dovolené v automobilkách, které představují největší část českého průmyslu. Celkově však výsledek průmyslu je velmi silný a nepochybně si toto odvětví udrží roli lídra ekonomiky i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zákaz výkonných vysavačů? Jak správně číst energetické štítky

Jednotné energetické štítky pro domácí spotřebiče, které postupně zavádí Evropská unie, si stále hledají cestu do našich domácností. Po chladničkách a myčkách nádobí došlo v září roku 2014 také na vysavače. Cílem energetických štítků je umožnit domácnostem lepší přehled o spotřebě a příkonu vysavačů a podpořit tím prodej těch energeticky úsporných, což ve výsledku pomůže snížit energetickou spotřebu našich domácností.

Ilustrační fotografie

Levná ropa brzdí dovozy do ČR

Ekonomika

Srpnová obchodní bilance skončila podle očekávání v podstatě na nule, respektive dovoz převýšil vývoz jen o sto milionů korun. Není to žádným překvapením, protože srpen je v důsledku dovolených v průmyslu a to zejména v tom automobilovém z pohledu exportu tradičně slabším měsícem. Například loni dosáhl přebytek obchodu v tomto měsíci jen 1,1 mld. korun a srpen se tak stal druhým nejslabším měsícem roku, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky.

Ilustrační fotografie

Počet osobních bankrotů se zvýšil

Ekonomika

V září letošního roku bylo oproti předchozímu měsíci vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností, naopak počet bankrotů živnostníků i osobních bankrotů vzrostl. Počet návrhů na bankrot obchodních společností se ve srovnání se srpnem snížil, zatímco počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů i počet návrhů na osobní bankrot se meziměsíčně zvýšil. Návrhů na bankrot obchodních společností bylo nejméně od ledna 2008. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky. Informuje Czech Credit Bureau.

Ilustrační fotografie

Podle ekonomů může česká ekonomika v roce 2015 růst nejrychleji z celé EU

Ekonomika

HSBC Bank opětovně zvýšila předpověď pro růst HDP České republiky na rok 2015. Ten předpokládá nově ve výši 3,8%, což by z České republiky učinilo nejrychleji rostoucí ekonomiku ze všech evropských trhů, pokrytých HSBC. Banka to zveřejnila ve své čtvrtletní analýze EUROPEAN ECONOMICS vydávané společně pro celou Eurozónu, Rusko a Turecko.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Cena elektřiny by v příštím roce neměla růst

Domácnosti i firmy si příští rok polepší. Cena silové elektřiny se již několik měsíců drží na historických minimech a výrazný nárůst ceny se nedá očekávat ani příští rok. Podle Virtuse Energy, která obchoduje s elektřinou, plynem a emisními povolenkami ve 22 zemích, může navíc cena ještě klesnout. Vloni se cena pohybovala nad hranicí 36 eur za megawatthodinu (980 korun) a před čtyřmi lety se cena jedné megawatthodiny na celý následující rok dotkla úrovně 60 eur (1633 korun). V porovnání s rokem 2011 jde o pokles o více jak 50 procent. Aktuálně se cena pohybuje na 29 euro za megawatthodinu (792 korun). Informuje společnost Virtuse Energy.

Ilustrační fotografie

Zkuste místo bytu koupit na pronájem kancelář

Ekonomika

Čím dál tím více z nás si uvědomuje, že při současném stárnutí populace není dlouhodobě udržitelný současný sociální systém. To pro dnešní generace v produktivním věku znamená nejistou penzi v minimální výši, která většině z nás přinese výrazné snížení životní úrovně. Mnozí se tedy přestávají spoléhat na stát a vyhledávají možnosti, jak konzervativně investovat a zajistit se tak na stáří. Informuje Amigal Group.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy