Levná ropa brzdí dovozy do ČR

Srpnová obchodní bilance skončila podle očekávání v podstatě na nule, respektive dovoz převýšil vývoz jen o sto milionů korun. Není to žádným překvapením, protože srpen je v důsledku dovolených v průmyslu a to zejména v tom automobilovém z pohledu exportu tradičně slabším měsícem. Například loni dosáhl přebytek obchodu v tomto měsíci jen 1,1 mld. korun a srpen se tak stal druhým nejslabším měsícem roku, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky.

Ilustrační fotografie
reklama

Zjednodušeně se dá říct, že kdyby nebylo levné ropy, dopadl by zahraniční obchod v tomto měsíci o poznání hůře. Nízké ceny ropy tak citelně snižují hodnotu dovozu do ČR, i když ten si zachovává i nadále velmi solidní tempo růstu. Nahoru jej žene domácí poptávka zejména investiční, která je v případě strojů a dopravních prostředků výrazně dovozně náročná. Současně i s výrazným oživením spotřeby dochází ke zvyšování poptávky po dováženém zboží ze strany domácností. A zapomenout nemůžeme ani dovozní náročnost českého exportu a tak jde s růstem vývozu ruku v ruce i zvyšování dovozů.

I když schodek byl v srpnu takřka na nule, neplatí to pro jednotlivé typy zboží, se kterými ČR obchoduje. Výrazně v plusu končí zahraniční obchod s automobily, elektrickým zařízením a kovovými výrobky, což jsou mimochodem produkty nejúspěšnějších a současně nejsilnějších průmyslových oborů u nás. Naproti tomu v mínusu nepřekvapivě končí obchod se surovinami, kterých má země sama o sobě nedostatek. Přehlédnout nejde ani deficit u potravinářských výrobků, kterých se za prvních osm měsíců roku dovezlo o 21 mld. korun více, než vyvezlo.

A nic by nás nemělo překvapit ani z pohledu teritoriální orientace našeho zahraničního obchodu. Na jedné straně vysoký přebytek se zeměmi EU a na straně druhé rostoucí deficit v obchodování s Čínou (-189 mld. za prvních osm měsíců).

I když srpnový výsledek zahraničního obchodu rozhodně není nijak oslnivý, neznamená změnu dosavadního pozitivního trendu. Po odeznění efektu dovolených se dá předpokládat, že se přebytek obchodu znovu vrátí k dvojciferným hodnotám a zahraniční obchod bude i nadále přispívat k ekonomickému růstu ČR.

Témata: ropa

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky