Nakupujete v zahraničních eshopech? Na tohle si dejte pozor

Vánoce se nekompromisně blíží. Stále více Čechů přitom řeší nákupy vánočních dárků přes internetové obchody. Popularitu přitom získávají i obchody zahraniční. Zatímco před pár lety Češi hojně nakupovali v amerických eshopech, dnes si nechávají posílat zboží z Číny. S tím se ale pojí několik potenciálních rizik.

Ilustrační fotografie
reklama

Předně nákupy z čínských eshopů je potřeba vyřídit včas. Pokud uvažujete o tom, že si objednáte dárky z Asie, máte nejvyšší čas. Zboží do České republiky může jít i měsíc a s blížícími se vánočními svátky se tato doba ještě prodlouží. Zboží z Číny byste měli objednat nejpozději na začátku listopadu.

Samostatnou kapitolou je pak clo a daň z přidané hodnoty (DPH). Tomu se vyhnete, pokud si zboží necháte poslat z jiného členského státu Evropské unie. Clo se v takovém případě neplatí a DPH je již započtena v ceně zboží.

Pokud objednáváte z amerických či čínských eshopů, clu a DPH se většinou nevyhnete. DPH musíte zaplatit, pokud hodnota objednaného zboží přesáhne částku 22 eur (necelých 600 korun). Pokud byste objednali zboží za více než 150 eur (4 000 korun), budete kromě DPH platit také clo, většinou okolo 15 % z ceny zboží. U alkoholu, tabáku či parfémů počítejte s tím, že DPH a clo zaplatíte vždy.

Platit budete i když vám nakonec DPH a clo nebudou vyměřeny. Celníci totiž mohou mít pocit, že udávaná cena neodpovídá obsahu balíku.Pak celní úřad zásilku zadrží za účelem zjištění reálné hodnoty, přepravce, zpravidla Česká pošta, jej uloží do svého skladu v Praze - Košířích. Uložení zásilky vás vyjde na 96 korun. Pokud se necháte Českou poštou zastupovat v celním řízení, zaplatíte 192 korun.

Celní řízení můžete vyřídit i osobně. K tomu budete potřebovat kopii faktury, abyste mohli doložit, kolik jste za zboží zaplatili. Celní úřad může požadovat i výpis z účtu.

Takzvané podhodnocení je velmi časté. Asijští prodejci znají velmi dobře naše předpisy a často chtějí své zákazníky potěšit tím, že zboží označí jako dárek a uvedou nižší hodnotu. Pro dárky posílané mezi dvěma soukromými osobami totiž platí, že abyste byli osvobozeni od DPH a cla, musí mít zboží hodnotu nižší než 45 euro. Pošta v přítomnosti celníků ale balíky rentgenuje, takže pokud vám prodejce napíše, že vám posílá trička a uvnitř bude tablet, celníci na to nejspíš přijdou a clo a DPH vám vyměří.

Celníci mohou balíček také zkonfiskovat. Dovážet se nesmí třeba léčiva či výrobky podléhající úmluvě CITES (o ochraně rostlin a živočichů). Dovoz je zakázán také z zbraní a samozřejmě také drog. O svůj dárek přijdete také, pokud si objednáte padělek. Ovšem provozovatelé největších asijských eshopů vydávají ročně na ochranu zákazníků a boj s padělky miliony dolarů, protože falsifikáty jim kazí pověst.

Témata: počítače | e-shopy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky