Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Velmi solidní růst a stále více zakázek charakterizují vývoj průmyslu v srpnu. Výroba se meziročně zvýšila o 6,4 %, i když ve srovnání s předchozím měsícem podle očekávání propadla. Na meziměsíčním poklesu se nepřekvapivě podepsaly dovolené v automobilkách, které představují největší část českého průmyslu. Celkově však výsledek průmyslu je velmi silný a nepochybně si toto odvětví udrží roli lídra ekonomiky i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Za meziročními více než šesti procenty stojí především automobilky (navzdory dovoleným se tam výroba zvýšila o více než 10 %), výroba kovových výrobků a plastů.

Velmi příznivě se vyvíjely i zakázky, jejichž hodnota se tentokrát zvýšila o téměř osm procent a to především díky rostoucí zahraniční poptávce. A rovněž zde hrají prim především automobilky. Pozitivní je rovněž vidět rostoucí zájem o strojírenskou produkci.

Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi, zatímco mzdy drží firmy na uzdě. V tomto nejsilnějším odvětví mzdy v srpnu rostly meziročně jen o 2,5 %.

Zakázky naznačují, že se průmyslu bude dařit i v následujícím půlroce. Na číslech zatím samozřejmě není vidět nedávno prezentovaný problém s naftovými motory u některých osobních automobilů. Nepředpokládám však, že by tato záležitost nějak dramaticky zasáhla tuzemský průmysl nebo dokonce ekonomický růst ČR v letošním roce.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy