Zákaz výkonných vysavačů? Jak správně číst energetické štítky

Jednotné energetické štítky pro domácí spotřebiče, které postupně zavádí Evropská unie, si stále hledají cestu do našich domácností. Po chladničkách a myčkách nádobí došlo v září roku 2014 také na vysavače. Cílem energetických štítků je umožnit domácnostem lepší přehled o spotřebě a příkonu vysavačů a podpořit tím prodej těch energeticky úsporných, což ve výsledku pomůže snížit energetickou spotřebu našich domácností.

Ilustrační fotografie
reklama

Od 1. 9. 2014 tak musí být všechny vyrobené vysavače označené energetickým štítkem a jejich výkon nesmí přesáhnout 1 600 wattů. V druhé fázi, která přijde v roce 2017, pak bude tento limit snížen až na 900 wattů. Toto opatření má výhodu z pohledu úspory energie, ale zároveň by v ideálním případě nemělo mít vliv na efektivitu vysávání jako takového. Především alergici a majitelé domácích mazlíčků jsou tak zvědaví, zda i vysavače s takovým omezením dokáží důkladně vysát jejich domácnost.

Povzbudivou informací tak je, že ano, dokáží! Pokud víte, jak správně energetický štítek interpretovat, nemusíte se bát kompromisů mezi ochranou životního prostředí, úsporou energie a vaším zdravím. Všechny relevantní informace, které na energetickém štítku můžete objevit, jsou shrnuty níže a pro lepší orientaci jsou všechny jednotlivé údaje uspořádány po směru hodinových ručiček.

Energetická třída

Tato hodnota udává informace o roční spotřebě energie a je rozdělena do tříd a A do G, přičemž třída A odpovídá nejúspornější variantě. Úspora mezi jednotlivými třídami odpovídá nárůstu spotřeby o 6 kWh za každou třídu. Mezi třídami A a G je tedy rozdíl 36 kWh. Pro ilustraci – tento rozdíl odpovídá 36 vypráním v pračce na 60 °C. Zde je tedy skrytý skutečný potenciál z pohledu úspory energie.

Průměrná roční spotřeba energie

Průměrná roční spotřeba energie je postavena na standardu, který je stanoven v podobě bytu o ploše 87 čtverečných metrů, který je vysáván 50× ročně (tzn. jednou týdně). Konkrétní hodnota vaší spotřeby tak závisí na velikosti vaší domácnosti a četnosti vysávání, např. díky vašim domácním mazlíčkům.

Hladina hluku

Hladina hluku je na štítku vysavače vyjádřena v decibelech (dB). Pro srovnání, u ledničky je to 50 dB, u vysoušeče vlasů 80 dB a u motorové pily jde o ohlušujících 120 dB. Dobrým vodítkem pro nový vysavač tak je maximálně 80-85 dB.

Třída emisí prachu

Třída emisí prachu u vysavače definuje míru čistoty vzduchu, který z vysavače vychází zpět do místnosti. Jde-li o vysavač třídy A, jsou prachové emise ve vzduchu na výstupu vzduchu vysavače menší než 0,02 % ze vzduchu, který jsme vysavačem vysáli. Ve třídě B se tato hodnota pohybuje mezi 0,02 a 0,08 %; u třídy G je to pak více než 1 %.

Pokud tedy s vysavačem třídy A vysajeme 10 000 prachových částic, emise prachu zpět do místnosti odpovídá méně než dvěma zrnkům na výstupu vzduchu; u třídy G to pak dělá více než 100 zrnek.

Třída účinnosti vysávání pevných podlah

Tento ukazatel popisuje efektivitu absorpce prachu na pevných podlahách (dlažba, dřevěné podlahy, parkety, atd.) a její hodnota je udávána opět na stupnici A až G. Mezi jednotlivými třídami od A po G jsou rozdíly o velikosti 3 % s tím, že třídy A lze dosáhnout pouze v případě, že vysavač dokáže na pevné podlaze vysát více než 111 % prachu, na kterém jsou tyto hodnoty testovány.

Třída účinnosti vysávání koberců

Tento ukazatel popisuje efektivitu absorpce prachu na kobercích a opět se jedná o stupnici od A po G. Vysavač třídy A musí být schopen z testovaného koberce vysát 91 % pro test definovaného prachu a mezi jednotlivými třídami se jedná o rozdíly o velikosti 4 %, což znamená, že vysavač třídy C vysaje pouze 83 % testovaného prachu a u třídy G jde o pouhých 67 %.

Náš závěr

Můžeme si spokojeně oddechnout, protože u vysavačů není rozhodující čistý výkon motoru, ale jejich třída účinnosti vysávání. Při rozhodování o koupi nového vysavače byste však měli brát v úvahu také kvalitu materiálů, ze kterých je vysavač vyroben, a odolnost jeho konstrukce. A i když na první pohled nevypadají energetické štítky jednoduše na pochopení, jedná se o důležitý krok k úspoře energie, ochraně životního prostředí a především zdravé budoucnosti.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky