Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaměstnancům ve veřejném sektoru stoupnou platy

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Státním zaměstnancům, zaměstnancům ve veřejných službách a správě, jako jsou učitelé nebo hasiči, stoupnou od listopadu platové tarify o tři procenta. Přidáno dostanou i zaměstnanci ve zdravotnictví, platový tarif se jim zvýší od ledna příštího roku, a to o pět procent. Rozhodla o tom vláda, která přijala návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

„Platy ve veřejném sektoru jsou dlouhodobě podhodnoceny, k jejich zmražení došlo hlavně mezi lety 2009 až 2013. Zvýšení si můžeme dovolit i díky pozitivnímu ekonomickému vývoji. Na navýšení jsme se shodli v rámci vlády i během jednání se zástupci odborových organizací,“ uvedla ministryně Michaela Marksová.

Od prvního listopadu 2015 se zvýší platové tarify pro státní zaměstnance, pro zaměstnance ve veřejných službách a správě o tři procenta. Na základě požadavku Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je součástí této novely nařízení vlády též změna stupnice platových tarifů pro pedagogické pracovníky, u které dojde ke zvýšení počtu platových stupňů z pěti na šest za účelem lepšího zohlednění délky započitatelné praxe. Tato stupnice je v průměru zvýšena o 3,3 %, mj. i z důvodu změny její struktury.

U zaměstnanců ve zdravotnictví dojde k pěti procentnímu navýšení až k prvnímu lednu 2016, protože financování platů v této oblasti je navázáno na odlišný zdroj hrazení prostředků na platy, respektive je navázáno na úhradovou vyhlášku vydávanou pro celý kalendářní rok. Navýšení o pět procent má zajistit vyšší motivaci zdravotnického personálu a zamezit častému odlivu lidí mimo segment zdravotnictví.

Navržené zvýšení je finančně zabezpečeno v rámci schváleného usnesení vlády k návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2016 a k návrhům střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2017 a 2018 a střednědobých výdajových rámců na léta 2017 a 2018 ze dne 23. září 2015. Vláda přijala toto opatření mimo Plán legislativních prací na rok 2015.

Témata:  lidé zaměstnanci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.