Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s tolika vlašáky? Zavařte je do sklenic a vydrží vám roky

Ořechy, ilustrační fotografie
Ořechy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vlašských ořechů se letos mimořádně urodilo a jejich sběrači mají žně. Co ale s nimi dál, když je jich tolik?

Co s nimi dál? Je například možné je celé či pomleté uložit do mrazáku. Ale to není moc praktické, protože zabírají zbytečně mnoho místa. Řešením je ořechy zavařit!

Zavařené vlašské ořechy

Jak na to? Je to celkem snadné - tak, že to zvládne i začátečník, který nikdy nezavařoval. Vyloupané ořechy je nejprve nutné důkladně vysušit. Totéž se týká i sklenic, do kterých je budeme zavařovat. Připravte si také víčka - používejte raději nová, která upotřebíte třeba na kompoty příští rok.

Do sklenic nasypeme ořechy a pevně uzavřeme. Naplněné sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dolijte asi tolik vody, aby sklenice byly z poloviny ponořené. Sterilování ořechů netrvá dlouho. Od bodu varu je to jen deset minut. A raději trochu snižte teplotu sporáku - u elektrického přepněte ze stupně 6 na 4.

Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží ve spíži nejméně dva roky. Uchovají si přitom tvar, chuť i vůni.

Témata:  ořechy

Související

Aktuálně se děje

26. června 2025 11:13

19. června 2025 14:22

Zlato vítězí nad eurem. Centrální banky ho skupují jako nikdy

Zlato v roce 2024 přepsalo historii světových rezerv. Podle zprávy Evropské centrální banky vůbec poprvé předstihlo euro a stalo se – hned po americkém dolaru – druhým nejvýznamnějším rezervním aktivem centrálních bank. Na konci loňského roku představovalo 20 procent jejich oficiálních devizových rezerv, zatímco euro 16 procent. Dolar si drží vedoucí pozici s podílem 46 procent.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy