Vlašských ořechů se letos mimořádně urodilo a jejich sběrači mají žně. Co ale s nimi dál, když je jich tolik?
Co s nimi dál? Je například možné je celé či pomleté uložit do mrazáku. Ale to není moc praktické, protože zabírají zbytečně mnoho místa. Řešením je ořechy zavařit!
Zavařené vlašské ořechy
Jak na to? Je to celkem snadné - tak, že to zvládne i začátečník, který nikdy nezavařoval. Vyloupané ořechy je nejprve nutné důkladně vysušit. Totéž se týká i sklenic, do kterých je budeme zavařovat. Připravte si také víčka - používejte raději nová, která upotřebíte třeba na kompoty příští rok.
Do sklenic nasypeme ořechy a pevně uzavřeme. Naplněné sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dolijte asi tolik vody, aby sklenice byly z poloviny ponořené. Sterilování ořechů netrvá dlouho. Od bodu varu je to jen deset minut. A raději trochu snižte teplotu sporáku - u elektrického přepněte ze stupně 6 na 4.
Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží ve spíži nejméně dva roky. Uchovají si přitom tvar, chuť i vůni.
Témata: ořechy
Související
4. listopadu 2021 9:50
12. října 2021 9:54
14. prosince 2018 13:46
6. června 2017 7:39