Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s tolika vlašáky? Zavařte je do sklenic a vydrží vám roky

Ořechy, ilustrační fotografie
Ořechy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vlašských ořechů se letos mimořádně urodilo a jejich sběrači mají žně. Co ale s nimi dál, když je jich tolik?

Co s nimi dál? Je například možné je celé či pomleté uložit do mrazáku. Ale to není moc praktické, protože zabírají zbytečně mnoho místa. Řešením je ořechy zavařit!

Zavařené vlašské ořechy

Jak na to? Je to celkem snadné - tak, že to zvládne i začátečník, který nikdy nezavařoval. Vyloupané ořechy je nejprve nutné důkladně vysušit. Totéž se týká i sklenic, do kterých je budeme zavařovat. Připravte si také víčka - používejte raději nová, která upotřebíte třeba na kompoty příští rok.

Do sklenic nasypeme ořechy a pevně uzavřeme. Naplněné sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dolijte asi tolik vody, aby sklenice byly z poloviny ponořené. Sterilování ořechů netrvá dlouho. Od bodu varu je to jen deset minut. A raději trochu snižte teplotu sporáku - u elektrického přepněte ze stupně 6 na 4.

Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží ve spíži nejméně dva roky. Uchovají si přitom tvar, chuť i vůni.

Témata:  ořechy

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy