Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s tolika vlašáky? Zavařte je do sklenic a vydrží vám roky

Ořechy, ilustrační fotografie
Ořechy, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vlašských ořechů se letos mimořádně urodilo a jejich sběrači mají žně. Co ale s nimi dál, když je jich tolik?

Co s nimi dál? Je například možné je celé či pomleté uložit do mrazáku. Ale to není moc praktické, protože zabírají zbytečně mnoho místa. Řešením je ořechy zavařit!

Zavařené vlašské ořechy

Jak na to? Je to celkem snadné - tak, že to zvládne i začátečník, který nikdy nezavařoval. Vyloupané ořechy je nejprve nutné důkladně vysušit. Totéž se týká i sklenic, do kterých je budeme zavařovat. Připravte si také víčka - používejte raději nová, která upotřebíte třeba na kompoty příští rok.

Do sklenic nasypeme ořechy a pevně uzavřeme. Naplněné sklenice vložte do zavařovacího hrnce a dolijte asi tolik vody, aby sklenice byly z poloviny ponořené. Sterilování ořechů netrvá dlouho. Od bodu varu je to jen deset minut. A raději trochu snižte teplotu sporáku - u elektrického přepněte ze stupně 6 na 4.

Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží ve spíži nejméně dva roky. Uchovají si přitom tvar, chuť i vůni.

Témata:  ořechy

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.