Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Špatné vyhlídky: Brambor a kukuřice bude letos málo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Obavy zemědělců, že kvůli horkému a suchému létu bude špatná úroda, se začínají plnit. A to dost výrazně. Dokazují to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Statistici totiž na svých webových stránkách uvěřejnili srovnání letošní a loňské sklizně. A rozdíly u některých plodin jsou opravdu propastné.

Nejhůř suché tropické léto odskákaly brambory, kukuřice a řepa cukrovka. U všech těchto plodin se sklizeň propadla oproti roku 2014 přibližně o třetinu.

"Brambor se sklidí 488 tisíc tun (−30,0 %), cukrovky 2 975 tisíc tun (−32,8 %), kukuřice na zrno 555 tisíc tun (−33,3 %) a kukuřice na zeleno a siláž 6 621 tisíc tun (−30,9 %)," odhadují statistici.

Teplo naopak svědčilo obilovinám (tedy kromě již zmíněné kukuřice). Zemědělci, kteří pěstují tyto plodiny, totiž hlásí úrodu nadprůměrnou. 

"Sklizeň je pouze o 1,1 % nižší (−86 tisíc tun) než v loňském nadprůměrném roce a převyšuje o 16,6 % desetiletý průměr," přizvukují statistici.

Zato výsledek u brambor je bez nadsázky pohromou. Letošní sklizeň je totiž vůbec nejhorší od začátku jejího měření, tedy od roku 1920. Na vině je i špatná výnosnost z každého osetého hektaru - zatímco loni to bylo 29 tun brambor na hektar, letos je 21,5 tuny.

Počasí naopak nebývale svědčilo hrachu, kterého se letos sklidí skoro dvakrát více než v loňské sezóně. Velkou zásluhu na tom má i to, že výrazně přibylo hrachových polí.

Zatímco řada zemědělců počítá ztráty, vše zatím nasvědčuje tomu, že mizerná úroda nebude mít  vliv na koncové ceny, protože díru v naší úrodě snadno zalepíme dovozem odjinud.

Témata:  zemědělství brambory

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.