Nízká finanční gramotnost v Česku ohrožuje lidi s nižším vzděláním a menšími příjmy

Úroveň finanční gramotnosti v České republice se za poslední tři roky výrazně nezměnila, roste s věkem, nejlepší je v produktivním věku a se stářím opět klesá. Celkově je však finanční gramotnost nízká, lidé si myslí, že toho o financích vědí hodně, realita tomu však neodpovídá. Průzkum, který pro Českou spořitelnu udělala společnost Millward Brown, také uvádí, že mezi nejohroženější skupiny patří lidé s nízkými příjmy a nižším vzděláním. Alarmující je zjištění, že další zásadně ohroženou skupinou jsou naše děti.

Ilustrační fotografie
reklama

To, že na tom nejsme s finanční gramotností nejlépe, nebylo zase až takovým překvapením. To nám vychází i z jiných našich i externích průzkumů. Některá konkrétní zjištění nás však překvapila. Například celé dvě třetiny mladých lidí ve věku od 18 do 25 let mají zkušenosti s půjčkou. Zkušenost s určitou formou zadlužení však přiznaly i děti ve věku už 12 let,“ uvedla Lenka Korečková, manažerka výzkumu České spořitelny. 

Češi se z pohledu financí snaží chovat velmi zodpovědně, to se nezměnilo. Chtějí mít představu o tom, kolik peněz mají k dispozici a snaží se platit účty včas. Lidé mají podle průzkumu pocit, že svým financím celkem rozumí a občas si o tématu i něco přečtou. Ovšem systematické vzdělávání podceňují. Od roku 2012 výrazně vzrostl význam denního tisku a internetu jako zdroje informací. Celkově jsou však Češi méně sebevědomí, co se týče schopnosti poradit v oblasti financí.

Alarmující je také skutečnost, že za poslední tři roky výrazně klesl počet lidí, kteří by bez příjmu vydrželi financovat domácnost déle než tři měsíce. V roce 2012 by déle než tři měsíce vydrželo 60 % dotázaných, letos to je jen 52 %. Při výpadku příjmu by naopak méně než tři měsíce vydrželo 48 % dotázaných, před třemi roky to však bylo jen 40 %. Od roku 2012 klesl počet lidí, kteří přiznali, že jim příjmy nestačily na pokrytí nákladů.

Zajímavým faktem, který průzkum potvrdil, je, že důvěryhodnými zdroji pro získání informací stále zůstávají lidé z  okolí a banka. Jako nejlepšího bankovního kandidáta pro informování o finančních tématech lidé vnímají Českou spořitelnu. Obecně se však shodují, že hlavní zodpovědnost za finanční vzdělávání na sebe mají vzít školy.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky