Mezi zaměstnance kraje rozdělím miliony, slíbil Hašek

Krajem, kterého se nejvíce týká uprchlická krize, je Jižní Morava. Nejen s tímto problémem se ale musí jeho hejtman Michal Hašek každodenně vypořádávat. Jak je to s dálnicí A5 do Vídně, podařilo se nadobro zachránit Velkou cenu a jaké další ambice má brněnské letiště?

Michal Hašek
reklama

Nejen na tyto dotazy odpovídal v diskuzním pořadu Váš Hejtman Michal Hašek. Svou funkci zastává už druhé volební období a hodlá se o něj ucházet i potřetí. "O lídrovi kandidátky bude hlasovat celá členská základna. Naším společným zájmem je především úspěch v krajských volbách v roce 2016," vysvětluje Hašek.

Vyjádřil se také k ostře sledované korupční kauze v Olomouci, ve které figuruje i Haškův stranický kolega Jiří Rozbořil. "Pro mě je kauza v Olomouci obrovský šok. Jiří Rozbořil by měl dostat šanci se hájit, otázkou je, jestli to unese ČSSD, aby Rozbořil ve funkci zůstal. Dnes zasedají špičky ČSSD a očekávám, že bude Rozbořilovi doporučeno, aby z funkce odstoupil,"svěřil hejtman.

Nejpalčivějším problémem Jihomoravského kraje je otázka uprchlíků. "Já jsem upozorňoval už v červenci na velká rizika a jako první jsem svolal bezpečnostní radu. Noviny tehdy psali o xenofobním Haškovi, který vyvolává strach, ale došlo na má slova," postěžoval si politik. Několikrát děkoval policistům zasahujícím v Břeclavi, ale viděl tady i zubožené rodiny, kterým musí Česká republika nabídnout pomoc.

"Zodpovídám za bezpečnost obyvatel kraje, nešlo o žádný populismus, jak psala média. Situace se musí stabilizovat, musí se chránit schengenská hranice, jinak bude mít Evropa vážný problém. Měli bychom pomoci vybudovat záchytné humanitární tábory ještě na území států, odkud uprchlíci odcházejí. Dále je nutné dělat v Česku důkladné bezpečnostní prověrky," myslí si Hašek.

Hodně skloňovaná byla v poslední době také Velká cena Brna. "Velká cena je obrovskou reklamou kraje a to dokonce i v zahraničí. Místnímu rozpočtu přinese až 1 miliardu korun, byli bychom hlupáci, kdybychom si ji nechali utéct," řekl hejtman. V Brně bude pokračovat dalších pět let.

Michal Hašek dělá také dobré skutky směrem ke svým podřízeným. K Vánocům hodlá odměnit zaměstnance krajských příspěvkových organizací. Rozdělí mezi ně desítky milionů korun.

Věcí, o kterou Jihomoravský kraj hodně stojí, je dálnice A5, která by propojila Brno s Vídní. Rakousko s její stavbou už začalo a hejtman doufá, že u nás by se s realizací mohlo začít už příští rok. Kompletní dálnice by podle něj mohla stát v roce 2024.

Velký úspěchem je zřízení pravidelné linky z Brna do Mnichova, která začne létat v polovině listopadu. Už nyní se z Brna pravidelně létá do Moskvy a Londýna, v budoucnosti by chtěli zavést pravidelné lety i do Bruselu, Říma, Paříže nebo sezónní linky do Chorvatska.

Témata: hašek, michal

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky