Ekonomika

Ilustrační fotografie

Přiměřená pokuta? Maximálně pár stovek, myslí si Češi

Ekonomika

Pokud jsme porušili pravidla, je běžné za to zaplatit pokutu. Tuto skutečnost přijímá naprostá většina Čechů. Více než polovina lidí myslí, že pokud je pokuta přiměřená, má význam. Pokud ale mají sami určit, jaká je odpovídající výše sankce, jsou ve srovnání s realitou hodně mírní – po hříšnících by chtěli maximálně pár stovek. Třetina respondentů by například jízdu načerno ocenila maximálně stovkou. Ještě benevolentnější jsou u pozdních plateb za telefon. Zjistil to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit*.

Ilustrační fotografie

Ceny pohonných hmot se opět snížily

Ekonomika

Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu proti prosinci o 0,6 %. Tento vývoj ovlivnilo především zvýšení cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje a v oddíle alkoholické nápoje a tabák. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 0,6 %, což je o 0,5 procentního bodu více než v prosinci 2015.

Ilustrační fotografie

Dotace na kotel: Návod, jak získat peníze od státu

Ekonomika

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí zahájili další kolo tzv. kotlíkových dotací. S podporou Evropské unie plánují vyplatit na dotacích na nové kotle až 9 miliard korun. Postup, jak zažádat o dotaci na nový kotel či zdroj vytápění, se ale liší podle toho, v jakém kraji žijete.

Ilustrační fotografie

Tyhle obchody a hospody hazardovaly s naším zdravím

Ekonomika

Další obchody a restaurace musela kvůli nevyhovujícímu stavu uzavřít Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Jen v letošním roce už přitom inspektoři zavřeli 27 provozoven. Kvůli špíně, myším nebo třeba plísni.

Ilustrační fotografie

KALKULAČKA: Nové tarify za elektřinu. Kdo zaplatí více?

Ekonomika

Plánovaná revoluce v platbách za elektřinu, která by se nově měla vypočítávat ne podle spotřeby, ale podle velikosti jističe, vyvolala velkou diskuzi. Už teď Energetický regulační úřad eviduje přes šest a půl tisíce připomínek. Jak dnes potvrdili jeho zástupci, musí v novém systému dojít k úpravám. Konkrétní změny zveřejní úřad koncem února. Některé z nich vám ale můžeme představit už teď...

Ilustrační fotografie

STING vstoupil na Burzu cenných papírů Praha

Ekonomika

STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. (STING IF) – Realitní a investiční skupina STING dne 8. ledna 2016 uvedla akcie svého investičního fondu k obchodování na Burze cenných papírů Praha (BCPP). Skupina tak zúročila svou dlouholetou kapitálovou stabilitu a získává jedinečnou možnost vstupu dodatečného externího kapitálu. Formou úpisu nových investičních akcií nebo prodejem zhodnocených existujících akcií může rozšířit stávající aktivity fondu.

Ilustrační fotografie

Kdo je lepší řidič, muž či žena? Na pohlaví nezáleží, ukázal průzkum

Ekonomika

Kdo je podle vás lepší řidič a kdo řídí bezpečněji a je méně často viníkem dopravní nehody? To byly dvě z mnoha otázek, na které odpovídalo 263 mužů a 252 žen z celé republiky v rámci průzkumu pro Volkswagen Financial Services. I když si většina respondentů (64 %) v součtu obou pohlaví myslí, že u řidičských kvalit na pohlaví nezáleží, přece jen jsou muži více přesvědčeni, že právě oni jsou ti lepší (42 %), jen 15 % uvedlo jako lepší řidičky ženy. Ženy se více kloní k remíze. Tři čtvrtiny z nich volily možnost, že na pohlaví nezáleží, 15 procent volilo za lepší muže a 11 % žen si myslí, že ony jsou lepší řidičky než muži.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Skloubit rodičovskou dovolenou a práci? Jde to

Práce z domova, babička na hlídání, vstřícný zaměstnavatel a flexibilní pracovní doba. Tuto ideální čtveřici nejčastěji zmiňují maminky, které zvládají při rodičovské dovolené pracovat i na částečný úvazek. Jak na to, aby byly všechny strany spokojeny?

Ilustrační fotografie

V lednu bylo vyhlášeno nejméně bankrotů obchodních společností za posledních osm let

Ekonomika

V lednu letošního roku bylo vyhlášeno méně bankrotů obchodních společností než v prosinci 2015. Počet bankrotů fyzických osob podnikatelů se naopak výrazně zvýšil, stejně jako počet osobních bankrotů. Naopak se snížil počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů i počet návrhů na osobní bankrot. Snížil se také počet návrhů na bankrot obchodních společností. Vyplývá to z analýzy provedené z dat portálu www.informaceofirmach.cz obsahujícího údaje o podnikatelských subjektech z České i Slovenské republiky.

Ilustrační fotografie

Chyby, které mohou prodražit dovolenou na horách

Ekonomika

Dovolená v zahraničí na lyžích je spojena především s pohodovými zážitky. Na druhé straně zde můžete přijít k velkým škodám, ať jsou to ukradené věci či peníze v hotovosti, náklady za způsobenou škodu nebo vybrakovaný účet. Jak v těchto případech postupovat, aby vás to stálo, co nejméně nervů a především peněz? Máme pro vás tři rady, které vám pomohou předejít následným obtížím.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nezaměstnanost je v lednu nižší, než se čekalo

Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvním měsíci nového roku jen nepatrně a na úrovni 6,4 % je nižší, než co čekával finanční trh. Nárůst nezaměstnanosti je pro přelom kalendářního roku záležitost typická: roli zde hrají sezónní faktory, tedy útlum prací v zemědělství a stavebnictví, a také ukončení smluv a dohod na dobu určitou související s koncem kalendářního roku. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie

dTest: Změna dodavatele energií. Znáte podmínky své smlouvy?

Ekonomika

Téměř třetina domácností, které v posledních třech letech změnily dodavatele elektřiny, uzavřela smlouvu o dodávkách energie prostřednictvím podomního prodeje. Vyplynulo to z průzkumu spotřebitelské organizace dTest. Ukázalo se také, že lidé často neznají podmínky své smlouvy s dodavatelem energií. 46 % respondentů, kteří měli uzavřenou smlouvu na dobu určitou, uvedlo, že neví, zda jim hrozí pokuta při předčasném ukončení smlouvy.

Ilustrační fotografie

Nešiďte neschopenku. Hrozí vám pokuta, ztráta peněz i výpověď

Ekonomika

Do Česka naplno vtrhla chřipková epidemie a množství lidí upoutala na lůžko. V této chvíli máte v podstatě dvě varianty - buď si na marodění vezmete dovolenou, nebo si necháte napsat neschopenku. Pokud zvolíte druhou možnost, musíte se připravit na dodržování přísného režimu.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy