Nešiďte neschopenku. Hrozí vám pokuta, ztráta peněz i výpověď

Do Česka naplno vtrhla chřipková epidemie a množství lidí upoutala na lůžko. V této chvíli máte v podstatě dvě varianty - buď si na marodění vezmete dovolenou, nebo si necháte napsat neschopenku. Pokud zvolíte druhou možnost, musíte se připravit na dodržování přísného režimu.

Ilustrační fotografie
reklama

Pokud onemocníte a nemůžete do práce, dobře si rozmyslete, jak tuto situaci vyřešíte. Na vyléčení klasické chřipky obvykle nepotřebujete víc než týden a pokud tu možnost máte, je z hlediska financí lepší vzít si dovolenou. U dlouhodobějších nemocí se ale připravte na neschopenku.

Kolik peněz na neschopence dostávám?

Pokud vám lékař přizná pracovní neschopnost, musíte počítat s tím, že se vám rapidně sníží příjmy, úplně bez peněz ale nezůstanete. V prvních dvou týdnech pracovní neschopnosti vyplácí zaměstnavatel zaměstnanci od 4. dne tzv. náhradu mzdy. První tři dny nedostává nemocný nic. Náhrada mzdy dosahuje 60 % průměrného hodinového výdělku za poslední tři měsíce. Musíte ale počítat se snížením o redukční hranici. 

Je-li vaše hodinová mzda nanejvýš 151,03 korun, pak z ní dostanete celých 90 procent. Pokud za hodinu vyděláváte mezi 151,03 Kč a 226, 63 Kč, náleží vám 60 procent částky. A pokud vyděláváte 226,63 až 453 Kč, dostanete jen třicet procent této mzdy.

Od 15. dne pracovní neschopnosti pobírá zaměstnanec nemocenskou, kterou vyplácí Okresní správa sociálního zabezpečení. I v tomto případě vyplácí stát jen část vašeho skutečného výdělku. Částka se tentokrát vypočítává z denní výše mzdy a opět platí, že ji omezují tzv. redukční hranice. Pro výpočet toho, na co máte při nemoci nárok, bude nejjednodušší si nemocenskou vypočítat na webové kalkulačce zde.

Jak se chovat, abyste o peníze nepřišli

Když už si necháte od doktora napsat neschopenku, dbejte na to, abyste do ní všechny údaje vyplnili správně. Obzvlášť důležité je napsat správnou adresu místa, kde budete marodit. Nemusí to být adresa trvalého bydliště, ale musíte uvést adresu, na které vás případná kontrola zastihne. Nesmíte také zapomenout označit byt i zvonek jmenovkou. Lékař vám také může napsat vycházky, ty ale nesmí být delší než 6 hodin denně a povoleny jsou jen od 7 do 19 hodin.

Jestli spořádaně marodíte, mohou zjišťovat kontroloři. Kontrolu si může vyžádat zaměstnavatel i Okresní správa sociálního zabezpečení. Kontroloři přijdou na adresu, kterou jste uvedli u lékaře (proto je nutné mít na zvonku jmenovku) a podívají se, jestli jste v době, kdy vám to lékař nakázal, skutečně doma.

Když u vás kontrolor zazvoní, předložte mu 2. díl neschopenky (Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti - Průkaz práce neschopného pojištěnce) a občanský průkaz, aby bylo jasné, že za vás nestoná někdo jiný.

Co mi hrozí, když kontrolu prošvihnu

Pokud vás kontrolor doma nezastihne, může z toho být pořádný malér, nejenže vám hrozí odebrání dávek, ale v krajním případě i výpověď.

Pokud nemáte na zvonku své jméno, máte smůlu. Není totiž prací kontrolora, aby vás v domě hledal. Nedostanete sice výpověď, ale s nemocenskou se můžete rozloučit. Když se na vás kontrolor nedozvoní, informuje o tom zaměstnavatele i příslušnou správu sociálního zabezpečení. V případě, že tato situace nastane, utíkejte co nejdříve k lékaři a vysvětlete důvod své nepřítomnosti. Může se totiž stát, že jste v té době zrovna šli do lékárny nebo na kontrolu. Vysvětlovat musíte také na sociálce.

Kontrolorům nestačí pouze to, že jste v době kontroly doma. Musíte také dodržovat léčebný režim a ne například malovat byt. Pokud nejste doma nebo režim porušujete, počítejte s trestem. Může vám být sníženo nebo odejmuto nemocenské a k tomu vám navíc hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Pokud porušíte léčebný režim během prvních čtrnácti dnů, může vám zaměstnavatel odejmout náhradu mzdy a hrozí vám dokonce i výpověď, to hlavně tehdy, když k porušení dochází opakovaně.

Témata: nemocenská | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky