Poplatky za pobyt v nemocnici už se nesmějí vymáhat. Ani zpětně

Nemocnice už nemohou vymáhat stokorunové poplatky za pobyt, které jsou od roku 2013 zrušené. Rozhodl tak Ústavní soud. Některá zdravotnická zařízení tím přijdou o miliony korun, které jim pacienti dluží už roky.

Ilustrační fotografie
reklama

Být nemocný je pěkně drahý koníček - kdo si před lety poležel ve špitálu, odjížděl domů zdravý ale s peněženkou hubenější o pár stovek. Nemocnice neměly vůči pacientům slitování a dluhy přeprodávaly vymahačům. Z nezaplacené stokoruny tak během pár měsíců nakynul dluh až na desítky tisíc.

Štěstí přeje dlužníkům - kdo nezaplatil za hospitalizaci dodnes, ten je rázem bez dluhu. Ústavní soud zakázal regulační poplatky už v roce 2013 a dnes zatrhl i jejich vymáhání. "Největší dlužná částka za jednoho pacienta činí 16700 korun," uvedla mluvčí nemocnice U svaté Anny v Brně Petra Veselá.

Pacient si teď může oddechnout, dluh platit nemusí stejně jako tisíce dalších, kteří se bránili až dodnes. Nemocnice se teď s miliony na poplatcích musejí rozloučit. A nemocnice už s tím počítají. "Registrujeme dlužnou částku 5,5 milionů korun na regulačních poplatcích. Ty odepisujeme z účetnictví," potvrdil například Pavel Žára, mluvčí Fakultní nemocnice v Brně.

Ústavní soud nevyloučil, že peníze mohou dostat zpět i ti, kteří byli po zrušení poplatků donuceni dodatečně zaplatit. Nikdo z nich se ale zatím na soud neobrátil.

Témata: zdravotnictví | CZK

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky