Děti uprchlíků v Turecku otročí pro módní značky. Oblékají i vás?

Nejspíš to ani netušíte, ale docela dobře můžete mít doma oblečení vyrobené rukama dětských uprchlíků ze Sýrie. A co víc - tyhle "hadříky" vyrobila dětská práce v Evropě ve 21. století. Konkrétně v Turecku. Ukázal to průzkum mezi značkovými výrobci.

Ilustrační fotografie
reklama

O skandální odhalení se zasloužila organizace Centrum pro podnikání a lidská práva, která loni v prosinci vyzvala téměř tři desítky velkých značkových výrobců, aby se pořádně podívali, kdo pro ně pracuje.

Jak informuje britský The Independent, dva obří módní giganti, značky H&M a Next, skutečně přiznali, že pro ně pracují také děti. A obě firmy už také přislíbily, že pomohou rodinám těchto dětí a přimějí je, aby je posílaly do škol.

Absence vzdělávání dětí uprchlíků v Turecku je problém, na který už upozornila organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW). Podle ní je v Turecku přes 400 000 dětí syrských uprchlíků, které nechodí do školy. Do Turecka uteklo ze Sýrie před válkou více než 2 miliony Syřanů. Zhruba 700 000 z nich jsou děti ve školním věku. Právě z nich se rekrutují dětští zaměstnanci, kteří prý nejčastěji pracují v továrnách a v zemědělství. Dětskou práci (dětí do 12 let) přitom zakazuje mezinárodní úmluva.

Firmy v Turecku údajně zaměstnávají stovky tisíc syrských dospělých. Je to pro ně výhodné, protože uprchlíkům platí menší než minimální mzdu. Ze stejného důvodu se jim vyplatí zaměstnávat i děti. K využívání práce dospělých uprchlíků ze Sýrie se přihlásily značky Primark a C&A. Naopak Nike, Puma, Adidas či Burberry podle vlastních vyjádření žádné uprchlíky bez povolení nezaměstnávají. Ostatní vyzvané firmy nereagovaly.

Témata: uprchlíci | Oblečení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky