Ekonomika

Auto, ilustrační fotografie

Český automobilový průmysl znovu roste. Výroba bude rekordní

Ekonomika

Český automobilový průmysl letos podle odborníků překoná loňský rekordní rok, kdy tuzemské automobilky vyrobily necelých 1,3 milionu vozů. Jaká budou konečná čísla, ukáže až poslední kvartál, milionovou hranici však české automobilky překročily poprvé už v říjnu. Meziroční nárůsty výroby hlásí všichni tři tuzemští výrobci, kolínská TPCA, mladoboleslavská Škoda Auto i nošovický Hyundai. Vyplývá to z informací, které zveřejnilo Sdružení automobilového průmyslu (SAP).

Ilustrační fotografie

Češi spoří méně, než potřebují. Polovina neuspoří nic

Ekonomika

Představy Čechů o finančních rezervách neodpovídají doporučení odborníků ani realitě. Pětina obyvatel by z úspor vyžila maximálně měsíc. Pozitivní zprávou ale je, že více než 80 % lidí sdílí informace o svých financích s rodinou a 40 % Čechů řeší, co se stane s jejich finančními produkty po smrti. To vše ukázal letošní průzkum agentury SC&C pro Českou bankovní asociaci.

Ilustrační fotografie

Problém výběru správné velikosti oblečení v e-shopech bude minulostí

Ekonomika

Neřeš velikosti. Nakupuj. Takové je motto společnosti SizeID, která ulevuje lidem od nekonečné změti velikostních tabulek oblečení a obavy správně vybrat něco na sebe sobě, blízkým, či přátelům. E-shopům zásadně snižuje počet vratek a požadavků na výměnu z důvodu špatně zvolené velikosti. SizeID vstupuje na Fundlift pro miliony korun výměnou za investici s 10% úrokem. Chce vyrůst v globálního lídra velikostních standardů oblečení. 

Volby, ilustrační fotografie

Ekonomika

Americké volby: Jde o víc než obvykle

Už v úterý 8. listopadu se Američané vydají k volebním urnám. Kromě osoby nového prezidenta si zvolí i Sněmovnu reprezentantů, třetinu Senátu, guvernéry jednotlivých států a místní reprezentace. Pozornost médií i trhů se však pochopitelně soustředí na boj o Bílý dům mezi Hillary Clintonovou a Donaldem Trumpem. Informuje Martin Pohl, makroekonomický analytik Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie

Pro 100 milionů si dnes přišla celá rodina

Ekonomika

Po deseti dnech od osudného losování dorazila dnes do budovy Sazky čtyřčlenná rodina, aby si vyzvedla svou výhru v hodnotě 96 893 168 Kč! Starší manželský pár s dospělými dětmi má s penězi velké plány. Mimo investice do bydlení chce rodina například společně cestovat po světě, ale také darovat část výhry na dobročinné účely. 

Ilustrační fotografie

Jak na tom dluh USA skutečně je?

Ekonomika

Dá se říci, že dnešní doba je charakteristická neustálým zadlužováním, kvantitativním uvolňováním, nastolováním a hledáním „zdravé“ míry inflace apod. USA, Evropská unie, Čína nebo Rusko, to je jen malý výčet těch ekonomik, které mají největší globální vliv. Mohli bychom jít od jednoho státu k druhému a nacházeli bychom jen samé problémy. Zadlužování v USA neustále narůstá, vývoj čínského hospodářství zpomaluje, EU sype další a další peníze do ekonomiky, Rusko se potácí neustále v problémech způsobených sankcemi Západu atd. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Evropské ženy pracují od zítřka „zdarma“

Ekonomika

Evropský den rovného odměňování žen a mužů letos připadá na 3. listopadu. Znamená to, že od tohoto dne až do konce roku pracují ženy v průměru Evropské unie bez odměny za práci. Průměrný rozdíl v odměňování žen a mužů činí totiž v rámci Unie 16,1 procenta. V ČR je rozdíl třetí nejvyšší z celé EU, konkrétně 22,1 procenta. Den rovného odměňování u nás tak letos připadl dokonce už na 11. října. Informuje MPSV.

Brno

Ekonomika

V Brně testují koncept Smart City

Brněnská městská část Nový Lískovec se stane jedním z takzvaných chytrých měst. Zastupitelé zde podepsali s Centrem kompetence Smart Regions, které zřizuje Technologická agentura, společné memorandum o spolupráci. Cílem je zavést v městské části do praxe nejrůznější technologie z konceptu označovaného jako Smart City. Jednou z nich bude například chytré měření spotřeby energií, na němž se bude podílet také společnost E.ON.

Ilustrační fotografie

dTest: Nákup na slevovém portálu z vás nedělá zákazníka druhé kategorie

Ekonomika

Sleva, akce, druhý zdarma… Magická slova zbavující smyslů i jinak racionálního člověka, který ztrácí soudnost a plní košík jako o život. Slevové portály na internetu jsou jedním z projevů naší záliby ve slevách a svou popularitu si drží už řadu let. Jak je ale nákup právně ošetřen a jak postupovat, když s výsledkem nákupu nejste spokojeni?

Ilustrační fotografie

Evropa čeká na HDP a inflaci, Amerika na Fed a volby

Ekonomika

Na globálních trzích tento týden nejprve přitáhnou pozornost čísla z eurozóny. Dnes čekáme, že HDP za třetí kvartál skončí relativně slušným výsledkem – eurozóna by měla dál růst tempem 0,3 % mezikvartálně a meziročně jen kosmeticky zpomalit na 1,5 %. To by se mělo Evropské centrální bance líbit. Informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mileniáni utrácejí za šperky nejvíce ze všech generací

Mileniáni jsou generací mladých lidí, která využívá nejmodernější technologie, velkou část pracovního i volného času tráví on-line a miluje diamantové šperky. V roce 2015 za ně utratila 25 miliard dolarů. Informaci zveřejnila těžařská společnost De Beers. Během jednoho roku tak velkou částku za diamantové klenoty v minulosti neutratila žádná jiná generace.

Ilustrační fotografie

5 tipů, jak ušetřit za energie až tisíce ročně

Ekonomika

Na trhu je v současné době celá řada dodavatelů elektřiny a plynu, kteří se perou o zájem zákazníků a lákají na nejrůznější akce. Orientovat se v cenách energií ale není, obzvláště pro starší občany, snadné. Nedostatek zájmu nebo informací ovšem může být pro odběratele energií značně nevýhodný. Právě pasivní zákazníci, kteří berou měsíční složenku za energie jako samozřejmost, totiž mohou hodně prodělat. Změna dodavatele přitom nemusí být nijak náročná. Pozor je ale třeba dát na několik základních věcí. V následujícím článku vám proto poradíme, jak při změně dodavatele postupovat i na co si dát pozor.

Ilustrační fotografie

6 tipů, jak financovat Vánoce a nezbláznit se

Ekonomika

Ať už Vánoce máte rádi, či nikoli, ve chvíli, kdy obchody nahodí výzdobu a Coca Cola vytáhne Santa Clause, tak víte, že se to blíží. Kromě zátěže na psychiku jsou vánoční svátky zátěží i pro naši peněženku. Recept na to, jak náhle zbohatnout, nemáme, ale máme pro vás několik tipů, jak Vánoce finančně ustát se ctí. Informuje ušetřeno.cz.

Zlato, ilustrační fotografie

Britská Columbie: Příběh Zlatého trojúhelníku

Ekonomika

Poptávka po drahých kovech v současné době neustále narůstá a zlata se nestačí těžit tolik, aby vůbec stačilo držet tempo se zájmem investorů. Jediné, co by tuto situaci mohlo „zmírnit“ by byla nová naleziště zlata. Jedním z nich je oblast zvaná „The Golden Triangle“ (Zlatý trojúhelník) nacházející se na americkém kontinentu. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

V novele stavebního zákona zůstává stále řada nedostatků

Hospodářská komora ČR oceňuje nedávné schválení novely stavebního zákona Vládou ČR, nicméně tento materiál, který dnes projedná Poslanecká sněmovna PČR, má i nadále řadu nedostatků. Nedošlo k sjednocení principu jeden úřad – jedno řízení – jedno rozhodnutí, problémová jsou i povolovací řízení u velkých staveb a další. I souběžně projednávaná novela o EIA neřeší skutečné koncepční problémy.

Ilustrační fotografie

Studenti touží po přivýdělku, praxe je jako motivace k hledání práce podřadná

Ekonomika

Středoškoláci i vysokoškoláci touží zejména po přivýdělku, praxe je jako motivace k hledání práce podřadná. I přes to je 40 procent studentů zaměstnáno v oboru, kterému se chtějí věnovat. Firmy takovým zaměstnancům platí nejčastěji mezi 50 a 90 korunami za hodinu. 80 procent studujících však kromě výplaty dostává i kapesné či stipendium. S penězi mladí lidé nakládají s rozumem, čtyři z pěti si spoří, a pokud mají závazky, splácejí je svědomitě. Vyplývá to z průzkumu, který pro Raiffeisenbank zpracovala agentura IPSOS.

Ilustrační fotografie

Ifo slibuje dobrá čísla z Německa

Ekonomika

Už poslední ukazatele podnikatelské nálady v EU potěšily, nicméně Ifo dnes nepochybně udělalo radost nejen trhům, ale možná i ECB. Tolik sledovaný ukazatel se totiž dostal na nejvyšší úroveň za posledního dva a půl roku, když dosáhl úroveň 110,5. A potěšující není pouze agregovaná hodnota Ifa, ale i obě jeho součásti. Jak hodnocení současné situace, tak především očekávání, o nichž platí totéž, co o celém ukazateli. Informuje Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka, a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Řidiči, je čas na výměnu zimních pneumatik

Výrazné ochlazení připomnělo, že zima se blíží a tradiční hlášení o silničářích, kteří zaspali, může zaznít už brzy. Řidiči by proto s výměnou zimních pneumatik neměli dlouho váhat. Zákon ukládá povinnost přezout automobily do zimního obutí, pokud kalendář ukáže období mezi 1. listopadem a 31. březnem a zároveň se na silnicích nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, případně díky povětrnostním podmínkám lze podobný vývoj předpokládat. Otálet se nevyplácí, řidiči, kteří nestihnou pneumatiky vyměnit včas, mohou v lepším případě očekávat dlouhé čekací lhůty v pneuservisech, v horším těžkosti na nesjízdných silnicích, pokuty od všímavých policistů nebo snížené plnění od pojišťoven, pokud dojde k nehodě. Před každou zimou se vyplatí prověřit také povinnou a doporučenou výbavu automobilu. Ta může chvíle strávené v nepojízdných vozech během zimních kalamit podstatně zkrátit či zpříjemnit. 

Ilustrační fotografie

Kvalitních řemeslníků ubývá. Chybí nadšení učni i noví živnostníci

Ekonomika

Počet řemeslníků v České republice dlouhodobě klesá. Problémy řeší především odborná učiliště, která meziročně registrují až o 60 % méně přihlášek. Výrazně klesá také počet řemeslných živností. Stávající řemeslníci navíc ne vždy odvádějí kvalitní práci. Svědčí o tom i fakt, že právě na řemeslníky si lidé dle České obchodní inspekce stěžují nejvíce.

Ilustrační fotografie

Jak zvládnout Vánoce s grácií? 5 tipů pro majitele e-shopů

Ekonomika

Je konec října, na pultech supermarketů se pomalu objevují první čokoládové kolekce a čím dál více obchodů začínají zdobit vánoční dekorace. Opravdová předvánoční horečka, která vypukne již zhruba za měsíc, se totiž nezadržitelně blíží, a je proto nyní optimální doba vychytat poslední nedostatky, aby nejen kamenné, ale především internetové obchody nápor zákazníků ve zdraví přežily.

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 15:37

Kryptomiliardář Changpeng Zhao z Binance jde do vězení

Zakladatel největší americké kryptoburzy stráví čtyři měsíce ve vězení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy