Ekonomika

práce v kanceláři

Nezavírejte si zbytečně dveře. Tyto věci u pohovoru nikdy neříkejte

Ekonomika

Nezavírejte si zbytečně dveře. Pracovní pohovory jsou stresující pro všechny zúčastněné. Náborář (nebo kdokoliv, kdo pohovor vede) je pod tlakem, jelikož je na něm, aby vybral toho nejvhodnějšího kandidáta. Do toho si před něj sedne papírově kvalitní uchazeč, který je nervózní jak před maturitou. Asi se není čemu divit, že koluje tolik děsivých historek o tom, jak se interview proměnilo v pořádný průšvih.

Ilustrační fotografie

Muži mají výrazně vyšší vliv než ženy. Ženy v Česku vlastní jen 14 procent firem

Ekonomika

V rámci podnikání v ČR mají muži výrazně vyšší vliv než ženy. Muži ovládají 57 procent českých firem, zatímco ženy 14 procent. Společnosti, jejichž majoritním vlastníkem je muž, zpravidla vykazují vyšší tržby ve srovnání se subjekty, které kontrolují ženy. Ženy častěji podnikají v oblasti účetnictví, auditu, daňového poradenství a specializované ambulantní péče, zatímco muži se více soustředí na silniční nákladní dopravu nebo demolice a přípravu staveniště. Genderovou analýzu vlastníků tuzemských firem dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Předání rodinného podniku: Nejtěžší obchodní transakce v životě podnikatele

Ekonomika

Předat otěže rodinné firmy svému nástupci je pravděpodobně nejtěžší obchodní transakcí v životě podnikatele. Svědčí o tom fakt, že přestože jsou rodinné podniky jedním z pilířů evropské ekonomiky, přechod na druhou generaci jich zvládne jen asi třetina. U třetí generace se hovoří již jen o 15 %, u dalších dokonce o pouhých 5 %.

Tiskárna, ilustrační fotografie

Ekonomika

Dosloužil toner vaší tiskárny? Vyhodit jej může znamenat vyhazovat peníze z okna

Stejně jako osobní počítač patří i inkoustová či laserová tiskárna mezi dnes už běžné vybavení českých domácností. Tisk článků z internetu, receptů, domácích úkolů či fotografií z dovolené patří mezi některé činnosti, kterými nám tiskárny zjednodušují každodenní život. Ať už se jedná o tiskárnu laserovou nebo inkoustovou, obě potřebují pravidelně „krmit“ tiskovými náplněmi. Co dělat, když se vypotřebují?

Ilustrační fotografie

Ženy vydělávají méně než muži. Rady pro ženy, jak si vyjednat vyšší plat

Ekonomika

V otázce zmenšování rozdílů v platech mezi ženami a muži je do velké míry potřebná větší asertivita a povědomí žen o možnosti vyjednávání. Ženy vydělávají méně než muži téměř po celém světě, ale překonání těchto rozdílů v mnohých případech není nemožné. „Ženy v současnosti dokáží dosáhnout na vyšší platové ohodnocení, pokud budou asertivnější a nebudou-li se bát vyjednávat se zaměstnavatelem ohledně zvýšení platu,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz a radí:

Ilustrační fotografie

Jak šetřit výdaje za firemní flotilu

Ekonomika

Náklady na firemní vozový park mohou představovat nemalou částku v rozpočtu každé firmy i podnikatele. Šetřit výdaje za firemní flotilu lze ovšem mnoha způsoby. Patří k nim slevy na pohonných hmotách díky tankovacím kartám, správné nastavení pojištění vozidel nebo třeba optimalizace využití firemních automobilů díky jejich monitoringu.

Maďarsko, ilustrační fotografie

Maďarsko hlasitě kritizuje EU. Co by se stalo, kdyby došlo k huxitu?

Ekonomika

Maďarská vláda v čele s premiérem Viktorem Orbánem patří mezi nejhlasitější kritiky Bruselu a tamních úředníků. Rozeslala dokonce občanům dotazník s názvem „Zastavme Brusel!“. Přímo o odchodu z Unie Budapešť zatím nemluví, pojďme se ale podívat, co by se stalo, kdyby takzvanému huxitu došlo.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Cukr za 8 Kčs, vejce za korunu? Ceny základních potravin od komunismu po dnešek

Máslo, vejce, cukr, mléko či káva. To jsou jedny z nejpoužívanějších surovin a potravin v českých kuchyních. Zatímco za komunismu jejich cena nepřesáhla 10 korun československých, v dnešní době si je lidé mohou pořídit až několikanásobně dráž. Jak se vyvíjela cena těch nejzákladnějších tuzemských potravin, objasní specialista v oblasti maloobchodních a velkoobchodních prodejů Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Stříbro, ilustrační fotografie

Stříbro opět boduje. Australská mincovna hlásí skvělý odbyt

Ekonomika

Jedna z nejznámějších a předních mincoven světa, australská Perth Mint, zveřejnila informace o prodejích na začátku nového roku. Podle všeho započala novou etapu velmi dobře – co ono ‚velmi dobře konkrétně znamená? Informuje: Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Jakou hodnotu pro nás mají online data a co děláme pro jejich ochranu?

Ekonomika

Za nejcennější online data považujeme fotografie a obsah našeho e-mailu. Až 42 % z nás si však ani po úniku dat své heslo nezměnilo. Jakou hodnotu pro nás online data mají a co děláme pro jejich ochranu? Na to jsme se v průzkumu zeptali více než 11 000 uživatelů Avastu z celého světa, z nichž 1 285 bylo z Česka.

Ilustrační fotografie

Posílení koruny: zlato a stříbro opět v hlavní roli

Ekonomika

Česká národní banka oznámila, že se k dnešnímu dni rozhodla ukončit používání kurzu koruny jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek. ČNB se tímto krokem vrátila do standardního režimu měnové politiky, ve kterém jsou hlavním nástrojem úrokové sazby. To do popředí dostává zlato a stříbro ve všech jejich investičních formách. Informuje Radek Šulta, ředitel a místopředseda představenstva České mincovny

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Konec výmluv. Sběrných míst na použité baterie je dostatek

Počet sběrných míst, kde můžeme v Česku odevzdat baterie k recyklaci, už narostl na 20 546. Podle průzkumu společnosti Ecobat, nejdostupnější jsou pro většinu Čechů červené venkovní kontejnery na malé elektrospotřebiče a baterie. Na oblibě získávají sběrná místa v supermarketech, hobbymarketech a obchodech elektro.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jedna z nejlepších škol v Evropě končí? Přesuňte ji do Česka, píše Babiš

Maďarský parlament ve středu schválil kontroverzní novelu zákona omezující působení zahraničních vzdělávacích institucí v zemi. Podle kritiků je norma namířena proti Středoevropské univerzitě (CEU), kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros, kritik nynější maďarské vlády Viktora Orbána. Z Česka se ihned ozvaly hlasy, že by se instituce mohla přesunout do Prahy.

EU, ilustrační fotografie

Myšlenka společné Evropy je v posledních letech pod těžkou palbou

Ekonomika

Myšlenka společné Evropy, která stojí na počátku vzniku Evropské unie, je v posledních letech pod těžkou palbou. Takzvaným euroskeptikům nahrávají hlavně nesmyslná nařízení Bruselu, normami na zahnuté banány počínaje a protežovaným zeleným bydlením bohužel zdaleka nekonče. Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva, EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

Inspektoři začali kontrolovat dodržování platových podmínek u řidičů autobusů

Ekonomika

Od ledna letošního roku platí nařízení vlády, které zlepšilo platové podmínky řidičů v osobní autobusové dopravě. Díky opatření mají zaměstnanci navýšený minimální hodinový mzdový tarif, zvýšila se odměna za čekání mezi jednotlivými spoji a při rozdělené směně dostávají řidiči nově příplatek ve výši deseti procent základní hodinové sazby minimální mzdy za práci ve ztíženém prostředí. Dodržování nařízení vlády kontroluje od února Státní úřad inspekce práce (SÚIP).

Ilustrační fotografie

Česká republika zažívá boom chytré obecní komunikace

Ekonomika

Ještě před třemi lety konstatovala souhrnná zpráva Evropského parlamentu, analyzující chytrá města napříč sedmadvacítkou, že zejména pro středoevropské státy by zavedení prvků smart city mohlo znamenat zásadní milník v ekonomickém rozvoji i zvýšení kvality života v obcích. Zároveň připomínala, že tento potenciál zůstává až na pár největších měst zcela nevyužitý.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nejdražší vydražený drahokam: Růžový diamant byl vydražen za 1,599 miliardy korun

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě se stal růžový diamant Pink Star o váze 59,6 karátu. Budoucí majitel za něj nabídl v přepočtu 1,599 miliardy korun (490 000 000 HKD, hongkongských dolarů). Kámen vydražila v Hongkongu aukční síň Sotheby's. Růžový diamant uzmul světové prvenství modrému diamantu Oppenheimer Blue (14,6 karátu), který byl v květnu 2016 vydražen v přepočtu za 1,4 miliardy korun.

Ilustrační fotografie

Češi jsou v nakupování online pod evropským průměrem, ženy nakupují víc než muži

Ekonomika

Podle nejnovějšího celoevropského průzkumu společnosti DPDgroup, v České republice tvoří podíl online nákupů pouze 8,4 % z celkových nákupů, což je pod evropským průměrem (9,6 %). Na českých e-shopech se nejvíce nakupují produkty z kategorie zdraví/krása, dále potom móda a vybavení pro volný čas. Častěji nakupují ženy než muži a to v poměru 60 ku 40.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy