Nejdražší vydražený drahokam: Růžový diamant byl vydražen za 1,599 miliardy korun

Nejdražším vydraženým drahokamem na světě se stal růžový diamant Pink Star o váze 59,6 karátu. Budoucí majitel za něj nabídl v přepočtu 1,599 miliardy korun (490 000 000 HKD, hongkongských dolarů). Kámen vydražila v Hongkongu aukční síň Sotheby's. Růžový diamant uzmul světové prvenství modrému diamantu Oppenheimer Blue (14,6 karátu), který byl v květnu 2016 vydražen v přepočtu za 1,4 miliardy korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Obliba investičních šperků s barevnými diamanty celosvětově výrazně roste a odpovídá tomu i růst cen. Jen za posledních 8 let vzrostla cena růžových diamantů o 180 %. Rostoucí zájem o investice do diamantových šperků hlásí největší české klenotnictví ALO diamonds.

Pink Star: unikátní velikost i čistota

Pink Star je největší bezchybný růžový diamant kategorie Fancy Vivid, který kdy hodnotila světově nejuznávanější gemologická laboratoř GIA. Ta mu dala nejvyšší stupeň u hodnocení barvy i čistoty. Diamant spadá do raritní skupiny IIa. „Zhruba 98 procent nacházených diamantů je řazeno do skupiny I, která obsahuje příměs dusíku. Pink Star ale spadá do prestižní skupiny IIa, což znamená, že neobsahuje dusík ani bor. Jde tedy o nejčistší diamant, který v takovéto kvalitě tvoří jen 2 procenta všech světových nálezů. Do stejné skupiny spadají i nejslavnější diamanty, jako je Cullinan, Koh-i-Noor nebo Lesedi La Rona,“ uvádí Alojz Ryšavý, klenotník a majitel ALO diamonds, který obchoduje s diamanty na světových burzách již přes 20 let.

Pink Star aspiroval na světový rekord už před čtyřmi lety

Pink Star byl vydražen již v roce 2013 v přepočtu zhruba za 1,9 miliardy korun (76,3 milionu švýcarských franků, 82,3 mil. dolarů ). Vydražitel ale za diamant nezaplatil. Aukční síň Sotheby's se proto dohodla s dalšími dvěma společnostmi, že budou tento unikátní diamant vlastnit společně až do další dražby.

Ceny barevných diamantů rostou

Barevné diamanty se v současné době těší nebývalému zájmu investorů. Ceny růžových vzrostly za 8 let o 180 % a jsou na historických maximech. Žluté zhodnotily o 90 % a modré o 70 %. Uvádí to Fancy Color Diamond Index, z něhož nedávno citoval renomovaný ekonomický deník Wall Street Journal. Pro zvýraznění své krásy bývají barevné diamanty velmi často zasazovány do investičních šperků. Oppenheimer Blue byl prodán zasazený v jednoduchém prstenu a stejně tak i další modrý diamant Blue Moon of Josephine, který byl prodán za 1,2 miliardy korun a jako nejdražší vydražený drahokam držel světové prvenství od listopadu 2015 do května 2016.

Broušení a leštění

Pink Star vytěžila v Botswaně v roce 1999 těžařská společnost De Beers. Broušení a leštění do dnešní výsledné podoby trvalo více jak dva roky. Nezpracovaný kámen původně vážil 132,5 karátu. „Laická veřejnost se často podivuje, že dokonalý vyleštěný kámen s precizním brusem váží i méně než polovinu své původní váhy. Důvodem jsou různé vady, které obsahuje většina nacházených kamenů. Úkolem brusičů je získat co největší kus z části, která má vad co nejméně. Broušení je opravdové mistrovské dílo, při kterém je nutná velká opatrnost. Diamant je sice nejtvrdší nerost naší planety, zároveň je ale také velmi štěpný,“ dodává Alojz Ryšavý.

Růžové diamanty v českých investičních špercích

Investiční šperky s velmi vzácnými barevnými diamanty je možné pořídit i v Česku, vyrábí je ALO diamonds. „Zájem Čechů o investiční klenoty stoupnul na takovou úroveň, že jsme do našich ručně vyráběných investičních šperků začali zasazovat modré diamanty a poté i žluté. Nedávno jsme se stali prvním českým klenotnictvím, které oznámilo zasazení vzácného růžového diamantu do českého šperku,“ uvádí Alojz Ryšavý a dodává: „Pokud chcete jako klenotník získat růžové diamanty, musíte mít ve světě správné kontakty. Mě se podařilo získat růžové diamanty až po 20 letech působení v oboru. Růžové diamanty jsou tak vzácné, že bývají zamluveny ještě před vytěžením.“

Nejvíce růžových diamantů pochází z Austrálie

Zhruba 90 % v současnosti nacházených růžových diamantů pochází z dolu Argyle v západní Austrálii. Zbylých 10 % dodává na trh Afrika, Brazílie i jiné státy. Jak bylo již uvedeno, Pink Star byl vytěžen v africké Botswaně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky