Co znamená konec intervencí pro spotřebitele? Zlevní zájezdy i elektronika

Původně se předpokládalo ukončení umělého oslabování koruny někdy v polovině letošního roku. ČNB, která udržuje režim oslabené měny od listopadu 2013, však intervence ukončila již dnes, a rozpoutala debatu o tom, co bude následovat.

Ilustrační foto
reklama

Podle statistika Richarda Hindlse byla tato měnová politika ČNB hrubým zásahem, který do ekonomiky nepatří. Předpokládané opuštění intervencí vnímá negativně. „Předpokládám fluktuaci koruny, chaos,“ řekl pro Český rozhlas. Zmínil také to, že vliv na další stabilitu měny může mít vzrůstající cena ropy.

ČNB si od intervencí slibovala zejména přesměrování poptávky z dováženého na domácí zboží. Intervence totiž způsobily zvýšení dovozních cen a potažmo i finálních cen dováženého zboží. Přínosem měly být výhodnější podmínky pro český export, který se stává konkurenceschopnějším. To vede k větším investicím českých firem, které oživují výrobu a v konečném důsledku tak mohou růst mzdy zaměstnancům těchto firem.

Vývozci ve spojitosti s ukončením intervencí očekávají, že měsíc po ukončení se bude kurz koruny pohybovat někde mezi 26,00 až 26,50 korunami za euro. Většina jich očekává oznámení o ukončení v polovině dubna, konkrétně podle průzkumu Asociace exportérů 13. dubna. I vývozci však připouštějí, že koruna může být nestabilní a na čas i oslabená přes 27 korun za euro. Asociace dále uvádí, že intervence skutečně pomohly českému exportu. Vývoz na začátku letošního roku stoupl meziročně o 6,7 % a dovoz se loni snížil o 0,2 %.

Do jaké míry pocítí ukončení intervencí lidé ve svých peněženkách, není jasné. Podle ekonomů budou dopady vesměs malé, posílení koruny bude totiž spíše omezené. Výraznější posílení koruny a s ním spojené zlevnění dovozu se očekává až v roce 2018. Lidé tak mohou postupné snižování cen zpočátku pocítit alespoň na zahraničních e-shopech.

Předpokládá se, že dojde také k oživení zájmu o dovolené v cizině. Důležité je, zda bude posílení koruny dlouhodobé. Pokud ano, zájezdy by měly postupně zlevňovat. Češi si ale budou muset zvyknout na to, že bude kurz koruny vůči euru spíše nestálý. 

Podle obchodních řetězců se očekává zlevnění elektroniky, je ale brzo o tom nyní hovořit. "Nejrychleji se změny kurzu projevují u obrátkovější elektroniky jako jsou mobilní telefony, notebooky a další podobné zboží," uvedla pro ČTK mluvčí Euronics Lenka Mastešová.

Problém je také v tom, že obchodníci mají velkou část zboží naskladněnou, hlavní dodavatelé proto mají na velkou část budoucích dovozů navázáno zajištění měny. Skokové změny cen proto nelze očekávat.

Posílení měny může mít v delším časovém horizontu dopad na ceny většiny dováženého zboží. Projevit by se mohlo například v cenách oblečení a obuvi. Silnější koruna by je sice mohla zlevnit, tento efekt by ale neměl nenastat dřív než s uvedením nových módních kolekcí, tedy až na konci roku.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky