Ekonomika

Ilustrační fotografie

Zeman chce Euro. Není to dobrý nápad, tvrdí ekonom

Ekonomika

Prezident Miloš Zeman vyhlásil, že do Bankovní rady ČNB chce příznivce eura. Není to dobrý nápad. Z pohledu ekonoma musím říci, že koruna je nyní podstatnou součástí našeho hospodářského systému a důležitou pákou jeho ovlivňování.

OVM: pozvání přijal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a současný ministr financí Andrej Babiš

Nejlepší ministr financí? To neuhádnete

Ekonomika

Z jedenácti ministrů financí vlád České republiky zastával, dle názoru největšího počtu domácí populace, nejlépe svoji funkci stávající ministr financí Andrej Babiš. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který postupně bude hodnotit další ministry českých vlád.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Barevné náramky z bužírek ohrožují zdraví. Jsou v nich ftaláty

Česká obchodní inspekce zakázala prodej takzvaných zaplétacích špaget. Hračka pro děti podle rozborů státního zdravotního ústavu obsahovala padesátinásobek povoleného množství ftalátů. Ty mohou u dětí nepříznivě ovlivnit štítnou žlázu nebo vyvolat alergické reakce.

Ilustrační fotografie

Mezinárodní den žen se blíží. Slavíte i vy?

Ekonomika

Mezinárodní den žen připadá každoročně na 8. března. Pro někoho je to příležitost, jak obdarovat květinou nebo drobným dárkem svou milou, pro jiného je to vzpomínka na dobu, kterou si už nechce připomínat. Jak jste na tom vy?

Ilustrační fotografie

Bída v Čeku? Podívejte se, jaká je realita

Ekonomika

Rok 2015 bude zejména pro Venezuelu, Argentinu, Ukrajinu, nebo Řecko kritický. Vyplývá to ze zveřejněného indexu bídy renomovanou společností Bloomberg. Ale pozor, podle této ekonomické predikce by si měli dát pozor i na Slovensku. Právě i naši východní sousedé jsou na listině patnácti světových "bídníků".

Ilustrační fotografie

Daně v restauracích klesnou o šest procent. Zlevní jídlo a pití?

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš chce snížit restauracím daň z přidané hodnoty ze současných 21 na 15 procent. Má jít o kompenzaci za připravovaný systém elektronické evidence tržeb, pomocí kterého by se každá účtenka přes internet registrovala na finančním úřadě.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Každý pátý Čech doma nepřiznává, kolik si vydělá. O výdajích nás mlží ještě víc

Doby, kdy se výplatní pásky pokládaly každý měsíc na stůl, jsou pryč. 22 % Čechů neříká svým partnerům, kolik si vydělají peněz. Úplně stejně jsou na tom Slováci. O všech svých příjmech informuje doma 78 % našich východních sousedů. Každý desátý Čech a Slovák se svým protějškem finance neřeší vůbec. Poláci a Bulhaři jsou sdílnější. Všechny své příjmy položí na stůl 82 % z nich. Vyplývá to z mezinárodního průzkumu společnosti Ipsos pro PROFI CREDIT.

Ilustrační fotografie

Češi a reklama: Začínáme být puritáni? Něco se děje...

Ekonomika

Agentura ppm factum udělala průzkum na téma Postoje české veřejnosti k reklamě. Doposud bylo realizováno celkem 32 reprezentativních výzkumů, jejichž výsledky tvoří ucelenou vývojovou řadu. Poslední šetření proběhlo v lednu 2015 na reprezentativním vzorku obyvatel České republiky. Dotázáno bylo 1005 osob ve věku nad 15 let.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Většina Čechů chce ušetřit za energie. Jak na to?

Až 95 % tuzemských domácností se snaží snížit svou spotřebu energií. Vyplývá to z výzkumu společnosti E.ON u agentury Ipsos, kterého se zúčastnilo 1 510 respondentů. Výsledky potvrzují, že domácnosti nejvíce motivuje k úsporám energií finanční úspora, ochrana životního prostředí je pak na druhém místě. Lidé pak nejvíce šetří nákupem úsporných domácích spotřebičů.

Ilustrační fotografie

Topná sezóna nás stojí nejen peníze, ale i nervy. Kdo vládne termostatu?

Ekonomika

S blížícím se koncem topné sezóny se do českých domácností možná vrátí klid a mír. Průzkum portálu Ušetřeno.cz mezi 700 re-spondenty totiž ukázal, že topení je v českých domácnostech i na pracovištích velké téma. Hádáme se kvůli nastavení teploty i ovládání termostatu, a to i několikrát týdně.

Ilustrační fotografie

Falešní kominíci začínají na seniorech vydělávat ve velkém

Ekonomika

Nové triky podvodníků, zamrzlé střechy, nedbalost či nevědomost majitelů, zaměňování kontrol za revize, ale také požáry, otravy oxidem uhelnatým a další nehody v důsledku špatné funkce spalinové cesty. S tím vším se během aktuální zimy potýkali kominíci, strážci našeho bezpečí a tepla domova. Zima je pro ně pokaždé dobrodružná, ta poslední však v tomto ohledu obzvláště vyniká.

Ilustrační fotografie

Češi mají rádi ryby. Jakým druhům dávají přednost?

Ekonomika

Podle údajů zveřejněných českými statistiky, kteří vyšli z odhadu Organizace pro výživu a zemědělství (FAO), zaznamenali obchodníci s rybami v roce 2013 rekordní výši tržeb. Ta je důsledkem zvýšené spotřeby rybího masa i rostoucího objemu rybí produkce. Trend odborníci z oblasti gastronomie pociťují také v České republice. Zde je znatelný nárůst zájmu Čechů o konzumaci mořských ryb a plodů, a to často i na úkor ryb z českých vod. Této poptávce se proto stále častěji přizpůsobují také menu českých restaurací.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Ve firmách roste využívání mobilních přístrojů

Celosvětově rostoucí trend ve využívání mobilních přístrojů v zaměstnání je příležitostí pro dodavatele tiskových služeb. Konica Minolta proto inovuje své služby mobilního tisku a rozšiřuje jejich využití v rámci všech hlavních operačních systémů. Technologie Google Cloud Print a Mopria Print Service nabízejí lepší propojení s cloudovými službami, možnost sdílení tiskových zařízení nebo přímý tisk z výchozích aplikací. Nové funkce vzdáleného tisku a práce s dokumenty lze využít na všech multifunkčních zařízeních Konica Minolta.

Ilustrační fotografie

Pozor na dluhy sousedů. Mohou vás připravit o střechu nad hlavou

Ekonomika

Nechodí na schůze, neplatí příspěvky na správu domu a do fondu oprav, a to přesto, že si byt řádně koupili do svého vlastnictví. Pokud se ve společenství vlastníků (SVJ) objeví jeden takový, je to pro ostatní těžké, jestliže se jich v rámci SVJ vyskytne hned několik najednou, může to být až likvidační. O střechu nad hlavou pak mohou přijít nejen neplatiči, ale i ostatní členové SVJ. Jak je to možné?

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy