Topná sezóna nás stojí nejen peníze, ale i nervy. Kdo vládne termostatu?

S blížícím se koncem topné sezóny se do českých domácností možná vrátí klid a mír. Průzkum portálu Ušetřeno.cz mezi 700 re-spondenty totiž ukázal, že topení je v českých domácnostech i na pracovištích velké téma. Hádáme se kvůli nastavení teploty i ovládání termostatu, a to i několikrát týdně.

Ilustrační fotografie
reklama

Konflikt kvůli nastavení topení zažívá celých 67 % Čechů, a to nejednou za sezónu. Několikrát do měsíce a častěji řeší téma vytápění tři čtvrtiny domácností. Celých 16 % se pak o topení dohaduje prakticky každý den. 

“Částka za topení je výraznou položkou v rodinném rozpočtu. U rodinných domů se pohy-buje běžně okolo 40 000 Kč za jednu sezónu. Část sporů pramení z toho, že se jeden člen rodiny snaží držet náklady nízko i přesto, že je zbytku domácnosti zima,” vysvětluje Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz. 

Češi si totiž rádi přitopí. Pro 60 % dotázaných je ideální teplota v bytě 20-21 °C a více než třetina pak “mrzne”, pokud v bytě nemá alespoň 22-24 °C. Pouhá 4 % otužilců uvedla, že preferují teplotu mezi 17 a 19 °C. 

Demokratický přístup k ovládání termostatu panuje pouze v polovině domácností. Ve zbytku jsou pánem termostatu především muži, jak uvedlo 40 % respondentů. U pouhých 10 % domácností platí, že termostat ovládají výhradně ženy. 

Není proto divu, že téměř polovina dotázaných přiznala, že s termostatem manipuluje svému partnerovi či partnerce za zády - ať už se jedná o snížení/zvýšení teploty (43 %) nebo úplné vypnutí/zapnutí topení (6 %). “Dobrou zprávou je, že podle 88 % dotázaných hašteření o topení nevede k vážnějším rodinným či partnerským konfliktům. Na druhou stranu 9 % Čechů si debatou o topení čas od času zkazí večer a pro celá 3 % je topná sezóna stresovým obdobím, kdy jsou s partnerem neustále v konfliktu,” komentuje výsledky průzkumu Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz.

Situace v zaměstnání není o mnoho lepší než v domácnostech. S nastavením teploty v práci je vyloženě spokojeno jen 58 % dotázaných. Ti nespokojení se pak rovnoměrně dělí mezi ty, kterým je v práci horko (20 %) nebo naopak zima  (22 %). Nastavení teploty je častým tématem sporů s kolegy pro více jak polovinu respondentů. Pětina to řeší dokonce několikrát do týdne. 

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky