Kolik času tráví v práci Češi? A jak jsou na tom naši sousedé?

O Češích se často posměšně říká, že jim jdou ruce dozadu a jen koukají, kde by co ošidili a ideálně s co nejmenším úsilím. Ale jak ukazuje celosvětová statistika, jde opravdu jen o hloupé řeči.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle velkého přehledu organizace OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj), Češi naopak už řadu let patří k největším pracantům, kteří v zaměstnání tráví spoustu času.

Jak upozorňuje portál Týden.cz, průměrný Čech loni strávil v práci 1800 hodin, což je o deset hodin víc než Američané, o 15 víc než Slováci a dokonce o 403 hodin víc než Němci, kteří mají pověst precizních dříčů.

Přesto ještě nejsme zdaleka nejobětavější zaměstnanci. Na samé špici jsou Mexičané s neuvěřitelnými 2226 hodinami ročně, pracovitější než my jsou i Rusové, Řekové, Maďaři nebo Poláci.

Dobře na tom jsme s volným časem - toho nám podle OECD zbývá 14,98 hodin denně, což nás řadí na pěkné čtrnácté místo ze všech 236 členských zemí organizace. Po odečtení osmi hodin spánku a hodiny na cestu do práce to dělá pořád pěkných šest hodin denního lenošení.

Témata: lidé | práce

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky