České úřady ročně odeberou tisíce dětí. Kolikrát se neví proč

České úřady ročně odeberou až dva tisíce dětí, aniž by přitom vysvětlily důvody, které je k tomu vedly. Deník Právo na to upozornila ředitelka nadace Naše dítě Monika Šimůnková.

Ilustrační fotografie
reklama

Dodala že ministerstva ani soudy si nevedou evidenci o počtu a důvodech odebraných dětí v České republice, a proto nelze jednoznačně určit, kolik dětí bylo z rodiny odebráno důsledkem týrání či ekonomické situace rodiny.

Resort práce a sociálních věcí podle deníku odhaduje počet odebraných dětí na dva a půl až tři tisíce ročně, přičemž pouze třetina případů se eviduje.

Za rok 2013 bylo takto zaevidováno 1015 dětí. "Zbývá dalších 1500 až 2000 případů, kdy opravdu nevíme, jaké jsou tam důvody. V tom jsou skryty i ekonomické důvody, určitě," řekla deníku Šimůnková.

Prezidentka nadace a senátorka za hnutí ANO Zuzana Baudyšová tvrdí, že rodiny často samy žádají o náhradní péči kvůli ekonomické situaci. "Obdrželi jsme dopisy, kdy ti lidé už mají vypnuté světlo, vypnutou elektřinu, děti chodí pro vodu s konvičkou k sousedům nebo na hřbitov. To je situace, kdy si lze položit otázku, zda na přechodnou dobu děti nesvěřit do náhradní péče a nedat rodičům prostor, aby s tou situací něco dělali," řekla Právu.

Práva dětí by měly hlídat řpedevším opatrovnické soudy, které o jejich umisťování do ústavní či náhradní rodinné péče rozhodují. Těm ale na podrobná zkoumání chybí čas i zkušenosti. Podle předsedkyně Sdružení rodinněprávních a opatrovnických soudců Libuše Kantůrkové se této agendě věnují často soudci, kteří v jiných neobstáli.

Upozornila ale, že opatrovnický soudce musí zvládnout desítky případů měsíčně a je podle ní rovněž třeba zlepšit technické vybavení soudních budov, z nichž některé ani nemají například upravenou místnost pro pohovory s dětmi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky