Barevné náramky z bužírek ohrožují zdraví. Jsou v nich ftaláty

Česká obchodní inspekce zakázala prodej takzvaných zaplétacích špaget. Hračka pro děti podle rozborů státního zdravotního ústavu obsahovala padesátinásobek povoleného množství ftalátů. Ty mohou u dětí nepříznivě ovlivnit štítnou žlázu nebo vyvolat alergické reakce.

Ilustrační fotografie
reklama

Zaplétací špagety nebo bužírky, i tak se říká mezi dětmi oblíbeným plastovým provázkům, ze kterých si vyrábí náramky. Kromě radosti z vyrobeného šperku ale dětem mohou způsobit i zdravotní problémy.

"Česká obchodní inspekce odebrala vzorky zaplétacích špaget z internetového obchodu ze zlínského kraje a našla nadlimitní množství ftalátů. Konkrétně byl padesátkrát překročen limit esterů kyseliny ftalátové,“ uvedl mluvčí České obchodní inspekce Jiří Fröhlich.

A ta je především pro dětský organismus velmi nebezpečná. "Působí zejména dráždivě a alergicky. Některé z nich mohou nepříznivě ovlivňovat vývoj spermií. A to zvlášť u velmi malých dětí. Do těla se mohou dostat jednak přímým kontaktem, nebo vdechnutím výparů a případně požitím,“ uvedl lékař Evžen Hrnčíř. 

"Pokud spotřebitelé mají výrobek tohoto typu doma, doporučujeme rodičům, aby nenechali své děti dále s těmito špagetami hrát si, protože jsou velmi nebezpečné pro jejich zdraví,“ dodal mluvčí ČOI.

A nejde o výrobek, který by byl na českém trhu raritou. Zaplétací špagety prodává několik internetových obchodů. Ve správním řízení hrozí dovozci hračky od české obchodní inspekce až několika milionová pokuta. Pokud tedy neuposlechne nařízení inspekce a nestáhne ji z trhu.

Není to přitom poprvé, co státní úřady před nebezpečnými hračkami s velkým množstvím ftalátů varují. Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před umělohmotným barevným poníkem Pony Yummy Toys, obsahuje totiž nebezpečné ftaláty. Zatímco povolený limit je jedna desetina procenta, u této hračky tvoří až třetinu hmotnosti.

Některé školní pomůcky ohrožují zdraví dětí. Obsahují totiž chemické látky, které mohou u dětí vyvolat astma nebo později způsobit neplodnost. Ftaláty objevil test ekologického sdružení ve dvou z devíti testovaných školních pomůcek. Nejhůř dopadly penály. Co je spojuje, je často země původu - Čína.

Témata: ČOI | děti

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky