Bída v Čeku? Podívejte se, jaká je realita

Rok 2015 bude zejména pro Venezuelu, Argentinu, Ukrajinu, nebo Řecko kritický. Vyplývá to ze zveřejněného indexu bídy renomovanou společností Bloomberg. Ale pozor, podle této ekonomické predikce by si měli dát pozor i na Slovensku. Právě i naši východní sousedé jsou na listině patnácti světových "bídníků".

Ilustrační fotografie
reklama

"Les Miserables" není jen slavný román Victora Huga, ale také označení pro patnáctku státu, pro které to bude v letošním roce hodně těžké. Renomovaná ekonomická společnost Bloomberg zveřejnila patnáct světových "bídníků", kteří mají pro letošní rok nejvyšší index bídy.

Na pozoru se tak kromě jihoamerické Venezuely a Argentiny, dále Jihoafrické republiky a evropských států jako Ukrajina či Řecku, musí mít i Slováci. Právě ty totiž Bloomberg zařadil mezi patnáctku nejhorších ekonomik na světě!

Index bídy vypočítávají ekonomové z výše nezaměstnanosti a změny spotřebitelských cen. Jenže takovéto zjednodušení někteří kritizují, protože to do jisté míry mohou zkreslit jen některé komodity. Například v USA jsou nejnižší ceny benzínu za posledních téměř 60 let a právě díky tomu je právě teď americký index spotřebitelských cen nízký.

Ve srovnání za rok 2014, který zveřejnil Cato Institut, se kromě nezaměstnanosti, indexu spotřebitelských cen ještě zahrnuje hrubý domácí produkt na obyvatele. I loni si nejhůře vedla Venezuela. Naopak nejmenší bída byla v Bruneji. V přehledu je 108 zemí světa, ostatní státy totiž relevantní data nezveřejnily.

V posledním srovnání je předpověď indexu bídy pro státy OECD (Organizace pro hospodřáskou spolupráci a rozvoj) na rok 2017. OECD sdružuje ekonomicky nejvyspělejší země světa. Nicméně i zde by si některé státy měly dát pozor. Například nejhorší výhled má japonská ekonomika, která by se mohla propadnout dokonce za ekonomicky slabý evropský jih.

Témata: ekonomika | chudoba

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky