Ekonomika

Ilustrační fotografie

Důchodci trpí. Nemají ani na jídlo

Ekonomika

Zhruba pětina seniorů v Česku žije na hranici chudoby a přibývá těch, kteří nemají peníze na jídlo. Brněnským důchodcům se s těžkou životní situací snaží pomáhat obecně prospěšná společnosti Světýlko, podobně se penzisty snaží zajistit i Praha 6.

Ilustrační fotografie

Chcete vydělávat více peněz? Tady jsou zajímavé rady

Ekonomika

Vyděláváte méně peněz, než kolega na stejné pozici se stejnými povinnostmi? Možná je to tím, že je průraznější a nebojí se projevit. Magazín Time dal dohromady několik typu lidí, kteří vydělávají více a jsou v životě úspěšnější než jiní.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Kolik Češi utratí v Chorvatsku? A za co nejvíc?

Ekonomika

Chorvatsko je u Čechů vůbec nejoblíbenější letní destinací, kde tráví dovolenou. I letos k Jadranu zamíří statisíce z nás. Podívejte se na přehled, kolik průměrně Čech v Chorvatsku utratí a za co.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Triky obchodníků: Proč tolik milují nadměrné obaly? Nenechte se oklamat

Nejsou ekonomické ani ekologické a zákazníci je vnímají negativně. Proč tedy výrobci balí zboží do nadměrných obalů? Protože obal prodává a čím je větší, tím je nápadnější. Anebo snáze zamaskuje úbytek skutečného obsahu. Příčinou může být také unifikované balení pro různé množství výrobku.

Ilustrační fotografie

Zeman se nedoplatí. Ale kuřákům už bylo hůř, myslí si Horáček

Ekonomika

Vláda schválila protikuřácký zákon, podle kterého byl měl od příštího roku platit úplný zákaz kouření cigaret nejen v restauracích, ale třeba i na koncertech a tanečních zábavách. Miloš Zeman už vzkázal, že zákon vetovat nebude. Nejsou to Lipany, kuřáci měli problémy už dřív, hodnotí změnu hudebník Michal Horáček.

Ilustrační fotografie

Teď je to horší než v roce 1948. Komunisti se aspoň snažili, říká sociolog

Ekonomika

Vláda přijala hned několik zákonů, které se dotknou restaurací, hospod a pivnic. Kromě úplného zákazu kouření budou muset restauratéři mít na lístku jeden nealkoholický nápoj levnější než alkoholický. Podniky si také budou muset pořídit elektronickou evidenci tržeb. Situace je horší než v roce 1948, hodnotí dění pravicový sociolog Petr Hampl.

Chorvatsko, ilustrační fotografie

Kde u moře je pro Čechy nejlevněji?

Ekonomika

Léto se kvapem blíží a všichni už se těšíme na zasloužené volno. Mnoho z nás zamíří k moři. Zajímá vás, kolik stojí na v jednotlivých zemích potraviny, jídlo, nebo lehátko na pláži. Podívejte se na velké srovnání cen ve vybraných turistických destinacích.

Ilustrační fotografie

Jak se připravit na finanční audit?

Ekonomika

Některé firmy provádí finanční audit z povinnosti, některé zcela dobrovolně. Jedná se o administrativně i časově náročnou aktivitu. Proč jej tedy provádí i firmy, které nemají povinnost auditu? Jedná se o nezávislý pohled na vedení účetnictví firmy, a pokud hospodaříte efektivně, získáte uznávané potvrzení od třetí osoby – auditora. Takové potvrzení je důležité pro potenciální investory, dodavatele firmy a v neposlední řadě vlastníky, informuje účetní firma Tigra.

Andrej Babiš

Babiš jako zlá manželka. TOP 09 bojuje proti evidenci tržeb

Ekonomika

Vláda ve středu měla jednat o elektronické evidenci tržeb (EET). S návrhem nesouhlasí opoziční strany. Teď se ozvali i koaliční lidovci. V nynější podobě je pro ně návrh nepřijatelný. TOP 09 rozjela sběr podpisů proti zavedení EET, celou kampaň doplnila nekompromisní karikaturou Andreje Babiše.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zákaz hotovosti: Známá ekonomka varuje před hrozbou

Hotovostní platby jsou v západních zemích na ústupu a do popředí se dostávají především platby kartou. Objevují se první obchody, které hotovost přestaly přijímat, a vody rozvířil také německý ekonom Peter Bofinger, který přišel s návrhem zákazu hotovosti ve všech vyspělých zemích. Proti tomuto názoru se ostře postavila ředitelka společnosti Next Finance s.r.o. Markéta Šichtařová.

Ilustrační fotografie

Referendum o euru? Babišovi jde prý o něco jiného. Podívejte se

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že o zavedení eura v České republice by občané měli hlasovat v referendu. Hlasování o euru by rád spojil s volbami v roce 2017, výsledek referenda ale podle něj nemá být závazný. Českým politikům se ale jeho nápad příliš nelíbí.

Tesco

Babiš Tesco nekoupí? Novináři naznačují něco jiného

Ekonomika

Andrej Babiš pro týdeník Euro odmítl, že by měl zájem koupit část řetězec obchodů Tesco. Týdeník má ale podle svých slov informace, které naznačují něco jiného. Na sociálních sítích se hned objevily další spekulace.

Ilustrační fotografie

Statisíce nemocných na neschopence. Podívejte se, kde se stoná nejvíce

Ekonomika

V prvním čtvrtletí roku 2015 ošetřující lékaři vystavili tzv. neschopenku takřka půl milionu lidem. Přesně to bylo ve 492 066 případech dočasné pracovní neschopnosti, což je ve srovnání se stejným obdobím roku 2014 o 145 845 případů více. Upozornila na to Česká správa sociálního zabezpečení.

Ilustrační fotografie

Městům došla trpělivost. Miliardy na vodovody končí v cizině

Ekonomika

Dvě miliardy korun odtečou ročně zahraničním vlastníkům z českých vodovodů a kanalizací. Jsou to peníze, které zaplatí lidé a firmy na vodném a stočném, ale místo toho, aby se vrátily zpět do obnovy sítí, končí jako dividendy v zahraničí. Brzy by to mohlo skončit, informuje dnešní MF Dnes.

Michaela Jílková

Peklo u Jílkové kvůli výživnému: Budeme platit miliony na cizí děti?

Ekonomika

Vláda plánuje zavést takzvané zálohované výživné. V podstatě by to znamenalo, že by za některé neplatiče platil alimenty stát, a od dlužníka by je pak vymáhal. Politici tak plánují usnadnit život rodičům, kteří se kvůli tomu, že druhý partner neplatí alimenty, dostali do tíživé situace. Ne všichni ale s návrhem souhlasí, což dali jasně najevo v pořadu Máte slovo.

Důchodci, ilustrační fotografie

Ekonomika

Další vážný problém důchodců. Lékařka je zděšena

Gerontoložka Iva Holmerová se podivuje nad tím, jak mohou politici dopustit, aby se život v domovech důchodců stal živořením. Seniorský věk by podle ní měl mít určitou důstojnost. Nejsou ale lidé, kteří by se o penzisty postarali.

Ilustrační fotografie

Stará lednice škodí ovzduší jako ježdění v autě. Zajímavosti, které jste o elektroodpadu nevěděli

Ekonomika

Papír, plast nebo sklo. To jsou materiály, v jejichž třídění patříme k nejlepším v Evropě, nicméně věděli jste, že i vysloužilá elektrozařízení či jiné elektroodpady jsou určeny k recyklaci? Tato zařízení musí být stejně jako ostatní tříděné materiály oddělené od směsného odpadu a podléhají přísnějším pravidlům sběru i likvidace. Při nesprávném zacházení mohou způsobit rakovinu kůže, šedý oční zákal nebo kontaminaci půdy a vody. Že jste to nevěděli? Pak vás možná překvapí i další zajímavosti týkající se elektroodpadu.

Ilustrační fotografie

Počet sociálně vyloučených lokalit se za deset let zdvojnásobil

Ekonomika

V České republice přibylo sociálně vyloučených lokalit i lidí, kteří v nich žijí. Může jít až o 115 tisíc lidí soustředěných v celkem 606 lokalitách. Vyplývá to z Analýzy sociálně vyloučených lokalit v ČR, kterou pro Ministerstvo práce a sociálních věcí zpracovala společnost GAC spol. s r.o. Tato čísla dokládají, že sociální vyloučení a chudoba jsou jedním z klíčových problémů české společnosti.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy