Mamahotel: Každý šestý dospělý Čech bydlí u svých rodičů

Finanční podporu od rodičů si v Česku užívá třetina dospělých potomků. Živit se nechají v průměru do 23 let. Desetina rodičů dokonce uvedla, že plánují podporovat své dítě doživotně, stejně jsou na tom Poláci. Na Slovensku dávají peníze svým dospělým potomkům jen 4 % lidí, v Bulharsku nikdo. Vyplývá to z rozsáhlého mezinárodního průzkumu agentury Ipsos pro společnost PROFI CREDIT, kterého se zúčastnilo na 4 000 respondentů.

Ilustrační fotografie
reklama

„Spolu se svými dětmi nejčastěji žijí lidé s vyššími příjmy a rozvedení rodiče. Servis „mamahotelů“ si užívají v nadpoloviční většině muži. Více než polovina dospělých dětí žijících s rodiči si přitom už sama vydělává,“ říká marketingová ředitelka PROFI CREDIT Dana Hakavcová. Zatímco v Česku si plnou ledničku a servis od maminky oblíbilo 17 % lidí, v Polsku je to téměř pětina (19 %). Na Slovensku sdílí společnou domácnost s rodiči každý sedmý dospělý potomek, v Bulharsku jen každý osmý. 

Více než polovina Bulharů má jistotu, že se o ně rodiče postarají. Další pětina se pak může spolehnout na prarodiče. Na Slovensku využívá rodiče jako bankomat 42 % lidí, v Polsku každý třetí. Kohoutky svým potomkům obvykle rodiče ve všem zemích kolem 23 let, když skončí se studiem nebo si najdou zaměstnání.

Na podporu starších rodičů Češi kašlou

Celá třetina dospělých Čechů se nechá finančně podporovat od svých rodičů, desetina využívá laskavosti prarodičů. Jen málokdo pak ale finančně přilepší naopak jim. Pravidelně matce nebo otci dává peníze jen 12 % z nás, což je nejméně ze všech sledovaných zemí. Na Slovensku posílá část své výplaty rodičům 16 % lidí, v Polsku je to téměř pětina potomků a v Bulharsku dokonce 28 % lidí. „Co se týče výše podpory, tak i ta je u nás nejnižší. V průměru činí příspěvek rodičům v Česku 1 800 korun měsíčně, v okolních zemích je to pak v přepočtu kolem 3 000 korun,“ doplňuje Dana Hakavcová. O své rodiče se nejčastěji takto starají lidé s vyššími příjmy nebo svobodní.

Témata: lidé

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky