Zlato: investiční příležitost nejistého roku 2016

Světové burzy prožily dramatický začátek letošního obchodování. Výprodeje čínských akcií, vládou řízené oslabování jüanu a slabší než očekávané výsledky tamní ekonomiky negativně ovlivnily i náladu na západních trzích, což vyústilo v jejich výrazné propady, Českou republiku nevyjímaje. „Co se týče trhů, tak je na místě obezřetnost, nicméně například zlato od začátku roku posílilo o 3 %*, a má tak nakročeno stát se nejzajímavější investicí roku 2016,“ myslí si Kamil Kresta, manažer ČM AURUM, investičního portálu České mincovny. * (cena zlata ke dni 12.1.2016 1092 USD/oz).

Zlato, ilustrační fotografie
reklama

Dobrý start do letošního roku neprožila ani ropa, jejíž ceny pokračovaly v loňském poklesu a na chvíli se ocitly dokonce na jedenáctiletém minimu v případě ropy Brent a na dvanáctiletém minimu v případě ropy WTI. Špatnou zprávou pro ropu je vedle pokračujícího přebytku nabídky nad poptávkou také současný spor mezi Íránem a Saúdskou Arábií, který oslabuje šanci, že by se tito dva členové sdružení OPEC dokázali dohodnout na budoucím omezení těžby černého zlata, což by růst cen ropy podpořilo.

„Za vítěze novoročního „rudého“ týdne tak můžeme považovat zlato, které prvně od loňského listopadu pokořilo v minulém týdnu psychologickou hranici 1 100 USD za trojskou unci. V pátek 8. 1.  zakončilo obchodování na ceně 1 104 USD, což představuje od začátku roku posílení o 4 %,“ uvádí Kamil Kresta. Růst ceny zlata se projevil i na vzestupu akcií některých těžařských firem, například akcie Barrick Gold Corp. za minulý týden posílily o více jak 11 %.

Bezpečný přístav

Zlato tak opět potvrdilo svou pověst bezpečného přístavu, do kterého se investoři uchylují v nejistých dobách, aby ochránili svá portfolia. A o současné situaci rozhodně nelze kvůli geopolitickému napětí i ekonomické nejistotě v Číně mluvit jako o stabilním období.

Ačkoliv čínští regulátoři v závěru týdne přistoupili k opatřením, která dočasně propad tamního akciového trhu zastavila, vůbec není jisté, zda budou fungovat i dlouhodobě. Přetrvávají pochybnosti o ekonomické kondici Číny, která s potížemi hledá svůj budoucí růstový model, a dá se předpokládat, že špatným zprávám z Číny, na něž je globální trh velice citlivý, letos ještě není konec. 

Předzvěst krize?

„I finančník George Soros na konferenci konané minulý týden na Srí Lance řekl, že současná situace mu připomíná začátek krize z roku 2008 a investorům radí obezřetnost. Zatímco světové akciové trhy tehdy prožily kolaps, během tří krizových let ceny zlata stouply téměř na dvojnásobek,“ říká Kamil Kresta.

Proti růstu cen zlata by mohlo mluvit posilování dolaru či započaté zvyšování úrokových sazeb v USA, neboť zlato jako aktivum svým majitelům nenese žádné úroky. Při porovnání historických grafů je ale zřejmé, že tento faktor nemusí být pro cenu žlutého kovu určující.  Například mezi lety 2004 a 2006 vzrostly úrokové sazby v USA z 1 na 5 %, cena zlata v tomto období nicméně vzrostla o 49 %. „Zlato tak má nakročeno stát se jednou z nejzajímavějších investičních příležitostí roku 2016,“ uzavírá Kresta.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky