Ekonomika

Ilustrační fotografie

Kdo získal Cenu pokroku 2015 za nejlepší inovaci ve finančnictví?

Ekonomika

Prvním držitelem Ceny pokroku Chytrého Honzy, určené nejlepším inovativním produktům v oblastech bankovnictví a pojišťovnictví, se staly Česká spořitelna a Pojišťovna České spořitelny. Cenu publika navíc získala UniCredit Bank. Ocenění v podobě unikátní skleněné pokladnice uděluje společnost Chytrý Honza, která je na českém finančním trhu lídrem mezi inovátory. Slavnostní vyhlášení se uskutečnilo v pražském Café Royal, kde v průběhu galavečera vystoupili přední odborníci ze sektoru bankovnictví a pojišťovnictví, informuje Protext.

Ilustrační fotografie

Školní obědy ze všech koutů světa „Vím, co jím“

Ekonomika

Společnost Unilever, divize Food Solutions (UFS), představuje novou brožuru „Školní obědy ze všech koutů světa“ věnovanou školnímu stravování. Jako první komerční subjekt v České republice společnost přistoupila k certifikaci receptur dle kritérií programu „Vím, co jím“.

Ilustrační fotografie

Kolik firem v Čechách ovládají Američané?

Ekonomika

Ve čtvrtém dílu seriálu o zahraničních investorech přichází na řadu země, která řadě Čechů leží v žaludku a kterou rádi pranýřují - Spojené státy americké. Co všechno tedy "Amíkům" u nás patří?

Ilustrační fotografie

Většina Čechů riskuje, doklady a platební karty nosí společně s hotovostí

Ekonomika

Za prvních osm měsíců letošního roku bylo dle policejních statistik zjištěno přes osm tisíc kapesních krádeží. Přijít o hotovost však v tomto případě není to nejhorší. Mnohem více nepříjemností způsobí odcizení platební karty či dokladů, které mohou být následně zneužity. Podle exkluzivního průzkumu, který pro Raiffeisenbank realizovala agentura NMS Market Research, si osm z deseti Čechů do peněženky ukládá vedle peněz i platební karty a osobní doklady. Velkou hotovost však u sebe lidé nenosí – tři čtvrtiny Čechů mají v peněžence obnos menší než tisíc korun. Kromě bankovek pak mají Češi ve svých peněženkách také věrnostní karty, vizitky, fotky partnera a rodiny, ale i kapří šupiny či v případě mladší generace kondomy.

Ilustrační fotografie

České dálnice. Proč za Evropou zaostáváme?

Ekonomika

Dálnice D3 spojující jižní Čechy s Prahou navazuje na jižním konci na hraniční přechod Dolní Dvořiště do Rakouska. Letos zahájilo Ředitelství silnic a dálnic výstavbu třetího úseku této dálnice. Česko je poslední zemí, kde tento úsek propojující celou Evropu chybí.

Ilustrační fotografie

Cena paliva: Kde ve vašem kraji natankujete nejlevněji?

Ekonomika

Přestože ceny pohonných hmot do aut v minulých dnech lehce stouply, udržují si benzín i nafta poměrně příznivou cenu. My vám poradíme, kde je ve vašem kraji nejlevnější čerpací stanice. Podívejte se na náš přehled benzínek.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Na zpomalení Čínské ekonomiky se mohla podílet i vojenská přehlídka

Čínský hrubý domácí produkt rostl ve třetím čtvrtletí v souladu s předpovědí HSBC pouze o 6,9% a zaznamenává meziroční zpomalení. To je způsobeno zejména oslabujícím sektorem průmyslu, který se propadl více, než se očekávalo. Služby se držely relativně dobře, zatímco finanční sektor se oproti první polovině roku také propadl. Výsledkem je nejpomalejší tempo čtvrtletního růstu od globální finanční krize.

Ilustrační fotografie

Zaměstnancům ve veřejném sektoru stoupnou platy

Ekonomika

Státním zaměstnancům, zaměstnancům ve veřejných službách a správě, jako jsou učitelé nebo hasiči, stoupnou od listopadu platové tarify o tři procenta. Přidáno dostanou i zaměstnanci ve zdravotnictví, platový tarif se jim zvýší od ledna příštího roku, a to o pět procent. Rozhodla o tom vláda, která přijala návrh předložený ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Moravané dostávají od firem více benefitů než Pražané

Podle aktuálních výsledků průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes firmy svým zaměstnancům nabízejí v průměru 12 zaměstnaneckých výhod. Nejštědřejší jsou v tomto směru moravské firmy, které poskytují 13 benefitů a zároveň na ně vydávají nejvíce prostředků. Naopak nejméně benefitů dávají společnosti v Praze. Nabídka benefitů se přitom mění podle postavení zaměstnance – typickým manažerským benefitem jsou auto a mobil, plošně firmy nabízejí pojistné produkty.

Michal Hašek

Mezi zaměstnance kraje rozdělím miliony, slíbil Hašek

Ekonomika

Krajem, kterého se nejvíce týká uprchlická krize, je Jižní Morava. Nejen s tímto problémem se ale musí jeho hejtman Michal Hašek každodenně vypořádávat. Jak je to s dálnicí A5 do Vídně, podařilo se nadobro zachránit Velkou cenu a jaké další ambice má brněnské letiště?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Levná ropa strhává ceny v průmyslu ještě více do mínusu

Levná ropa a následně levnější benzín a nafta strhávají ceny v průmyslu ještě více do mínusu. Meziměsíčně se průmyslové ceny snížily o 0,7 %, především díky zlevnění rafinérských produktů, nicméně ceny snižoval i potravinářský průmysl. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Nízká finanční gramotnost v Česku ohrožuje lidi s nižším vzděláním a menšími příjmy

Ekonomika

Úroveň finanční gramotnosti v České republice se za poslední tři roky výrazně nezměnila, roste s věkem, nejlepší je v produktivním věku a se stářím opět klesá. Celkově je však finanční gramotnost nízká, lidé si myslí, že toho o financích vědí hodně, realita tomu však neodpovídá. Průzkum, který pro Českou spořitelnu udělala společnost Millward Brown, také uvádí, že mezi nejohroženější skupiny patří lidé s nízkými příjmy a nižším vzděláním. Alarmující je zjištění, že další zásadně ohroženou skupinou jsou naše děti.

Ilustrační fotografie

Energetika stahuje evropský průmysl do mínusu

Ekonomika

Podle dnes zveřejněných dat se evropskému průmyslu v srpnu příliš nedařilo. V celé EU výroba meziměsíčně poklesla o 0,3 %, v eurozóně dokonce o 0,5 %. Největší pokles přitom vykazuje energetika následovaná zbožím investičního charakteru. Informuje Petr Dufek z Investiční výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Nakupujete v zahraničních eshopech? Na tohle si dejte pozor

Vánoce se nekompromisně blíží. Stále více Čechů přitom řeší nákupy vánočních dárků přes internetové obchody. Popularitu přitom získávají i obchody zahraniční. Zatímco před pár lety Češi hojně nakupovali v amerických eshopech, dnes si nechávají posílat zboží z Číny. S tím se ale pojí několik potenciálních rizik.

Ilustrační fotografie

Zemědělci po suchém létě sčítají škody. Čeho bude nedostatek?

Ekonomika

Dopady letošního sucha, které bylo nejhorší za posledních 50 let, jsou obrovské a zemědělci už teď počítají, že škody se budou pohybovat až kolem 1,5 miliardy korun. I kvůli extrémnímu počasí a jeho následkům ministerstvo zemědělství zřizuje speciální fond.

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 10:43

MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste. Sankce evidentně selhaly

KOMENTÁŘ Vladimíra Pikory: Mezinárodní měnový fond (MMF) v dubnu aktualizoval svoji prognózu a řekl nám, jaký očekává vývoj hlavních ekonomik světa. Nabídl obrázek, který ovšem není pěkný. Data ukazují, že Evropa se stává skanzenem. Budeme mít další slabý rok, kdy se budeme pohybovat těsně nad nulou, zatímco jiným se bude dařit lépe. Nůžky mezi námi a Ruskem se podle dat přivřou. Tak to ale přece být nemělo.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy