Spor ve vládě se vyostřuje. Do Babiše se strefovali Bělobrádek i Sobotka

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že tvrzení Andreje Babiše o porušení koaliční smlouvy jsou lživá. Do ministra financí se dnes strefoval i premiér Bohuslav Sobotka, kterému se nelíbí rozdělování státních peněz na příští rok.

Andrej Babiš
reklama

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš tvrdí, že za jeho zády vzniká jakási dvoukoalice ČSSD a KDU-ČSL, která se nezajímá o celkové zadlužení státu a protlačuje jen své zájmy. Babiš se rozčiloval hlavně nad tím, že ho na vládě koaliční partneři přehlasovali.

O diletantismu a lžích dnes mluvil i Babišův koaliční kolega Bělobrádek v narážce na včerejší ostrá slova strážce státní pokladny.

"Pan Babiš řekl, že byla porušena koaliční smlouva, která porušena nebyla. Je potřeba, aby si to pořádně přečetl, protože tato vyjádření jsou sice silná, ale nepravdivá. Kolegové občas něco zmatlají a je vidět diletantismus," prohlásil předseda KDU-ČSL.

"I tento rok jsem byl brutálně převálcován. KDU-ČSL i ČSSD hlasovali proti nám, tiše tady funguje dvoukoalice. Tím, že máme problémy ve Sněmovně a v Senátu to nefunguje, tak si musíme seriozně říct, jak dál," vyhrožoval Babiš.

Spor vznikl na vládě při hlasování o navýšení odvodů na zdravotní pojištění nebo o růstu výdajů na českou vědu. Ministra financí kvůli jeho reakci dnes nešetřil ani premiér Bohuslav Sobotka.

"Já myslím, že je důležité řešit praktické problémy, nemá cenu se osočovat. Myslím, že je důležité, aby hnutí ANO neblokovalo zvýšení lékařů a sester v nemocnicích, což se logicky musí projevit v rozpočtu na příští rok," uvedl Sobotka.

"Já zásadně odmítám tyto komentáře, nejsem sám. Naše zdravotnictví není řízeno transparentně. Zákon o rozpočtu je základní zákon a pokud se na něm neshodneme, tak nevíme, jak budeme fungovat," řekl Babiš.

Koaliční partnery teď čeká nejspíše ještě těžké vyjednávání, na které mají dva týdny, než opět zasedne vláda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky