Ekonomika

Garážová vrata Lomax

Jaro klepe na dveře: Jak se správně postarat o dům?

Ekonomika

Zima se s námi pomalu ale jistě loučí, a nastává ten vhodný čas pro kontrolu domu a jeho údržbu. Pozornost si přitom kromě střechy, okapů a fasády žádají hlavně choulostivější části staveb, jako jsou okna, dveře, garážová vrata, ale i prvky stínicí techniky. I když si to mnoho lidí neuvědomuje, zanedbání či dokonce ignorování jejich kontroly se může pořádně prodražit. V následujícím článku proto najdete základní tipy, jak se o svůj domov dobře postarat, informuje společnost Lomax.

Andrej Babiš

Ministr spravedlnosti: Babiš je úspěšný a ostatní strany se ho zoufale snaží zastavit

Ekonomika

Sněmovna schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek - bez pozměňovacího návrhu TOP 09, podle kterého by se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy členů vlády. ČSSD už také avizovala, že podpoří zákon o střetu zájmů. Obojí se spojuje především s osobou ministra financí Andreje Babiše. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (nest. Za ANO) se strany obávají úspěchu hnutí ANO.

Ilustrační fotografie

Smutný scénář dalšího vývoje: Deflace, zhroucení bankovního systému a hyperinflace

Ekonomika

Jaká bude cena zlata za rok, 10 nebo za 50 let? Otázky, na které obchodníci ani analytici neznají odpověď. Jsou různé předpovědi, které predikují růst ceny i na 50.000 dolarů za unci. Právě toto zaznělo v minulosti v mediích z úst šéfa singapurské burzy Jima Sinclaira, což je osoba ve světě zlata obrovsky respektovaná. Informace přináší Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ministerstvo uvolnilo 400 milionů na projekty podporující rovnost žen a mužů na trhu práce

Ekonomika

Rozdíl v míře zaměstnanosti žen v porovnání s muži je v Česku mnohem vyšší než průměr Evropské unie. Jednou z příčin je to, že ženy během péče o děti či další členy rodiny ztrácejí kontakt s pracovním trhem, a tak se snižuje jejich šance na úspěšný návrat. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR proto v rámci Operačního programu Zaměstnanost uvolnilo 400 milionů korun na podporu projektů, které napomohou tento rozdíl snížit. Příjem žádostí startuje ve čtvrtek 10. března.

Ilustrační fotografie

Z cizinců na českých e-shopech nejvíce nakupují Slováci

Ekonomika

Nakupování přes internet (e-commerce) je dnes u zákazníků již naprosto běžné, přesto je potenciál růstu v této oblasti stále velký. Třeba i proto, že na rozdíl např. od Velké Británie je v České republice sice velký počet e-shopů na počet obyvatel, ale jen málo z nich je terminalizovaných, tj. jen na velmi malém procentu z nich lze platit kartou.

Ilustrační fotografie

České ženy vydělávají v průměru o šest a půl tisíce méně než muži

Ekonomika

Ženy v České republice jsou na tom v otázce rozdílů v odměňování výrazně hůř než muži. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu a EUROSTATU. Gender Pay Gap (GPG) je problém, který poškozuje rodiny i celou ekonomiku. Česká republika má třetí nejvyšší rozdíl v odměňování žen a mužů v EU, hůř než my je na tom už jen Rakousko a Estonsko.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Podivná změna: Nájemníky vám budou muset odsouhlasit sousedé

Máte byt a chcete ho pronajímat? Příště budete možná potřebovat souhlas sousedů! Plánuje to ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Chce tak bojovat proti podnikavcům, kteří skupují byty a pak do nich stěhují nepřizpůsobivé.

Ilustrační fotografie

Írán drží ropné trumfy

Ekonomika

Ceny ropy se v posledním týdnu dočkaly na světových trzích růstu. Vděčí za to několika faktorům, nejčastěji se skloňují tyto tři. Zaprvé: Čína popáté v řadě snížila požadavek na podíl minimálních rezerv pro komerční banky, což je krok, který má podpořit růst tamní ekonomiky. Zadruhé: Saúdská Arábie oznámila, že pracuje s Ruskem, Venezuelou a Katarem na plánu zmrazení těžby, a to na lednové úrovni, která dosáhla 32,65 milionu barelů denně (bpd). A zatřetí: únorová těžba kartelu OPEC klesla podle průzkumu agentury Reuters oproti lednu na 32,37 bpd.

Ilustrační fotografie

Zdravotní daň na tabák a alkohol? ODS nesouhlasí

Ekonomika

Česká lékařská komora vyzvala vládu, aby připravila plán na záchranu českého zdravotnictví. Mluví mimo jiné o zavedení zdravotní daně na tabák a alkohol. Takový plán se ale nelíbí občanským demokratům. Podle nich to zkomplikuje už tak složitý daňový systém.

SPZ, ilustrační fotografie

Státy EU si budou vzájemně uznávat technickou u aut

Ekonomika

Státy Evropské unie si již brzo budou vzájemné uznávat osvědčení o technické způsobilosti. V platnost totiž brzo vstoupí nařízení Evropské komise o vzájemném uznávání si technických kontrol. Doposud platilo, že pokud si vlastník vozidla přehlásil auto do jiného členského státu, musel zaplatit za nové osvědčení technické způsobilosti. Občanům nejen v Česku navíc odpadne i zbytečná byrokracie a čas strávený technickými prohlídkami.

Ilustrační fotografie

Rodinným firmám v Česku trvale rostou tržby

Ekonomika

Výsledky finanční analýzy společnosti Grant Thornton Advisory ukazují, že přední české rodinné firmy dosáhly mezi lety 2012 a 2014 průměrný meziroční růst 6,6 % a zvýšily tak svá celková aktiva o 6,3 % a to napříč všemi sektory. Nejčerstvější čísla ukazují, že se rodinným podnikům bude dařit i nadále. „Význam rodinných firem by se v ČR neměl podceňovat – jsou to právě tyto podniky, které lze během případných ekonomických krizí nazývat ostrůvkem stability, říká David Pirner, zakladatel a managing partner Grant Thornton Advisory.

Václav Klaus

Kam vlastně Evropa a Německo směřuje? Klaus nemá příliš dobré zprávy

Ekonomika

S vývojem migrační krize a neustávajícím proudem migrantů se někteří začínají ptát, kam vlastně Evropa a Německo, které je cílovou stanicí pro většinu uprchlíků, směřuje a jaká bude její budoucnost. Nad touto otázkou se pro německý magazín Focus zamýšlel také český exprezident Václav Klaus.

Ilustrační fotografie

Česká ekonomika roste. Patříme ke třem nejrychlejším zemím EU

Ekonomika

Ekonomika České republika je v nejlepší formě za posledních 8 let. Podle premiéra Sobotky patříme k zemím Evropské unie s nejrychlejším ekonomickým růstem. Vláda se samozřejmě kasá, že je to její práce. S tím ale nesouhlasí opozice - prý je to jen chlubení se cizím peřím.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato se vrací, zažilo jeden ze svých nejlepších měsíců

Ekonomika

V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání předpokládaných zvýšení amerických sazeb, zatímco držba ETP klesla na šestileté minimum. O osm týdnů později je zlato komoditou s nejlepšími výsledky, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie

Obchody o svátcích nejspíš brzy zavřou

Ekonomika

Budeme si moci o svátcích nakoupit v supermarketu? Právě o tom dnes jednali poslanci. Návrh zákona, který by omezoval otevírací dobu obchodů, dnes poslali do třetího čtení.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy