Ministr spravedlnosti: Babiš je úspěšný a ostatní strany se ho zoufale snaží zastavit

Sněmovna schválila nový zákon o zadávání veřejných zakázek - bez pozměňovacího návrhu TOP 09, podle kterého by se o veřejné zakázky nemohly ucházet firmy členů vlády. ČSSD už také avizovala, že podpoří zákon o střetu zájmů. Obojí se spojuje především s osobou ministra financí Andreje Babiše. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (nest. Za ANO) se strany obávají úspěchu hnutí ANO.

Andrej Babiš
reklama

Pelikán v rozhovoru pro Radiožurnál uvedl, že dle jeho názoru je problematika vládních politiků, kteří podnikají, ošetřena dobře, proto není návrh TOP 09 na místě. Doufá také, že sociální demokracie ještě změní v otázce zákona o střetu zájmů názor. On sám to považuje za absurdní.

„Ten legislativní stav tady 25 let nikomu nevadil, všechno bylo v pořádku, přitom jsme měli ve vládě opakovaně lidi, kteří podnikali," připomněl Pelikán. Podle něj to není o podnikání, ale o tom, v jakém rozsahu Babiš podniká. „Jde prostě o to, že on je úspěšný, že to jeho hnutí je úspěšné, a to je prostě zoufalá snaha najít si záminku pro to, aby ty ostatní strany tenhle úspěch nějak zastavily nebo aspoň zbrzdily," tvrdí.

Poukazuje například na exmninistra dopravy Řebíčka, jehož firma, původně maličká, vzrostla díky veřejným zakázkám do obrovských rozměrů. A tehdy se podle něj nikdo neozýval. Celé je to podle něj věc transparentnosti. „Pokud je tam nějaký takový potenciální střet zájmů, tak aby byl zřejmý, aby byl deklarovaný, aby si každý občan mohl ověřit, že nedochází ke zneužívání toho postavení," dodal Pelikán s tím, že voliči pak svými hlasy ve volbách rozhodnou, jestli bylo všechno v pořádku.

Témata: Andrej Babiš | vláda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky