Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rodinným firmám v Česku trvale rostou tržby

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výsledky finanční analýzy společnosti Grant Thornton Advisory ukazují, že přední české rodinné firmy dosáhly mezi lety 2012 a 2014 průměrný meziroční růst 6,6 % a zvýšily tak svá celková aktiva o 6,3 % a to napříč všemi sektory. Nejčerstvější čísla ukazují, že se rodinným podnikům bude dařit i nadále. „Význam rodinných firem by se v ČR neměl podceňovat – jsou to právě tyto podniky, které lze během případných ekonomických krizí nazývat ostrůvkem stability, říká David Pirner, zakladatel a managing partner Grant Thornton Advisory.

České rodinné firmy napříč všemi sektory a velikostmi se v poslední době těší vysokému růstu tržeb. Přestože koncept rodinného businessu nemá v ČR zatím takovou pozici jako v zahraničí, současná čísla o růstu a posilování rodinných firem ukazují, že se Česká republika bude blížit zahraničnímu standardu. Za hranicemi ČR se rodinné firmy podílejí na tvorbě HDP zhruba 3× větším objemem. Zatímco v Česku se jedná o přibližně 25% HDP, za hranicemi se podíl na tvorbě HDP blíží v průměru k 80%.

Jak ukazují finanční výsledky nejvýznamnějších hráčů z oblasti rodinných firem, posilování tohoto segmentu je stále výraznější. Potvrzením je analýza tržeb a EBITDA top 6 rodinných firem u nás.

„Nejenže přední české rodinné firmy zaznamenaly mezi lety 2012 a 2014 průměrný meziroční růst 6,6 % a zvýšily svá celková aktiva o 6,3 %, ale zásadní je, že pět z šesti  vybraných firem generovalo vyšší zisk. V tomto směru je trend naprosto jasný – rodinné podniky fungují a kdo vsadí na rodinný model podnikání, dělá dobře,“ komentuje růst českého family businessu David Pirner.

Z předních českých firem stojí za zmínku společnost Juta podnikatele Jiřího Hlavatého, která meziročně vyrostla o téměř 14%, díky rozvoji produktového portfolia (umělé trávníky, netkané geotextilie). Růst české ekonomiky potáhne i stavebnictví, což jistě podpoří další úspěchy Skupině DEK majiteli největšího prodejce stavebnin v Česku Vítka Kutnara. Díky takto nastavené dynamice trhu můžeme také pozorovat, že české rodinné firmy mají stále silnější vliv i v zahraničí, což potvrzují například akvizice společnosti Kofola.

Trend dokumentuje například i průzkum agentury Ipsos. Podle něho přibližně 70% majitelů rodinných firem považuje rodinný model za jednoznačnou konkurenční výhodu, a to díky flexibilitě, stabilitě, firemní kultuře a etice v podnikání.

Rodinné firmy táhnou českou ekonomiku a tvoří potřebný základ zdravého podnikatelského prostředí. „Hlavním důvodem úspěchu rodinného modelu je především motivace majitelů, kteří mají snahu budovat firmu s trvalou hodnotou. Na druhou stranu analýza potvrzuje, že hlavním rizikem rodinného modelu jsou rodinné vztahy, kdy je potřeba umět oddělit rodinu a podnikání a ne vždy se to daří,“ komentuje závěr analýzy David Pirner.

Společnost Grant Thornton pořádá ve dnech 4.- 6. května 2016 na zámku Štiřín ekonomický event nazvaný Family business forum, který je zaměřen výhradně na model rodinného podnikání. Na fóru se v rámci panelových diskusí a workshopů setkají významní vlastníci rodinných společností z Česka i zahraničí. Mezi nejuznávanější hosty letošního ročníku je i princ Konstantin z Lichtenštejska, který přednese dramatický příběh končící podnikatelským úspěchem šlechtické rodiny Lichtenštejnů.

Témata:  firmy CZK

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.