Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezdomovců je v Česku dvakrát víc, než se dosud odhadovalo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová / EuroZprávy.cz / MoneyMAG.cz

Odhady dlouhou dobu uváděly, že v Česku žije na ulici bez domova asi 30 tisíc lidí. Nová studie ovšem ukázala, že tohle číslo je pořádně podhodnocené.

Podle rozsáhlého výzkumu, který na svém webu zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí, je totiž skutečné množství lidí bez domova mnohem vyšší.

A jaké je tedy skutečné číslo? Jak píše deník Právo, nové údaje hovoří o tom, že na ulici v ČR žje ne třicet, ale 68,5 tisíce lidí! A to není všechno - v dokumentu autoři důrazně varují, že bezdomovců může ještě výrazně přibýt.

Podle studie totiž dalším 120 tisícům lidí žijících v Česku hrozí, že o své bydlení přijdou. Už teď přitom řadě měst chybí ubytovny a další zařízení pro bezdomovce.

Mezi bezdomovci je podle autorů výzkumu asi čtvrtina žen, 12 procent lidí mladších 18 let a desetinu lidí bez domova tvoří senioři, kteří už oslavili 65. narozeniny.

Nejvíc bezdomovců překvapivě nežije v hlavním městě - smutné prvenství patří Moravskoslezskému kraji s téměř 14 tisíci lidí bez domova, Praha je druhá s 9,5 tisíci. Na opačném konci žebříčku jsou Karlovarský, Pardubický a Královéhradecký kraj.

Témata:  bezdomovci

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy